Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Săptămâna 21 – 24 martie dedicată celebrării  Zilei Mondiale a Apei, în cadrul campaniei „De ce irosim apa?” Săptămâna 21 – 24 martie dedicată celebrării  Zilei Mondiale a Apei, în cadrul campaniei „De ce irosim apa?”
În 1993, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, a desemnat în mod oficial 22 martie ca Zi Mondială a Apei, fiind coordonată de Departamentul... Săptămâna 21 – 24 martie dedicată celebrării  Zilei Mondiale a Apei, în cadrul campaniei „De ce irosim apa?”

tulcea (5)În 1993, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, a desemnat în mod oficial 22 martie ca Zi Mondială a Apei, fiind coordonată de Departamentul Apă din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în colaborare cu guvernele și partenerii, pentru a atrage atenţia lumii întregi asupra necesității de a lua măsuri pentru a face față crizei apei.

Urmând tema propusă pentru anul 2017, „Apele reziduale”, din cadrul campaniei „De ce irosim apa?” ce se referă la reducerea și refolosirea apelor uzate, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a dedicat săptămâna 20 – 24 martie celebrării Zilei Mondiale a Apei, prin organizarea de acțiuni de educaţie pentru mediu, în parteneriat cu Asociația Euro Tulcea, cu participarea elevilor şi cadrelor didactice din unităţi de învăţământ ale municipiului Tulcea şi din perimetrul RBDD (Crişan, Sulina, Chilia Veche).

Programul a cuprins activităţi diverse și s-a desfășurat astfel:

În data de 22  martie a avut loc o vizită la Stația de tratare a apei din municipiul Tulcea, la care au participat reprezentanți ai ARBDD și ai Asociației Euro Tulcea împreună cu 200 de elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal și cadre didactice ai școlilor din Tulcea, respectiv Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil”, Școala Gimnazială ,,Alexandru Ciucurencu”, Școala Profesională Danubius –  Școala Primară Nr.9, Școala Gimnazială nr. 12, Colegiul Tehnic ,,Henri Coandă”.

Vizitarea Stației de tratare a apei s-a desfășurat în două serii, pentru ca toți elevii să poată lua parte la prezentarea diverselor etape din procesul de tratare a apei, descrise cu multă amabilitate de personalul  specializat din cadrul Aquaserv. Astfel, toți elevii au avut posibilitatea să cunoască cum funcționează stația de tratare a apei, respectiv toate etapele tehnologice de tratare a apei, vizitând laboratorul de analize, dispeceratul, bazinul de decantare, stația de filtrare, ozonare, etc.

În cadrul acțiunii, elevii Școlii Gimnaziale ,,Alexandru Ciucurencu” au pregătit un program de scenete dedicat temei Zilei Mondiale a Apei din anul acesta, aducând în atenție necesitatea păstrării apelor curate și economisirii acestora.

 Tot în data de 22 martie, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a organizat acțiuni de celebrare e evenimentului de mediu, în coordonarea responsabililor Centrelor de Informare și Educație Ecologică din Chilia Veche și Crișan, la care au participat elevi ai Școlilor Gimnaziale din localități, respectiv 30 de elevi și cadre didactice din clasele 0 – VIII ai Școlii Gimnaziale din Crișan și 20 elevi și cadre didactice din clasa I-a ai Școlii Gimnaziale din Chilia Veche. Activitățile au constat în prezentarea semnificației evenimentului, fișe de lucru, desene.

În data de 24 martie, s-a organizat  o acțiune de celebrare la Centrul de Vizitare al ARBDD din Sulina, în coordonarea responsabililor centrului, în parteneriat cu Liceul Teoretic ,,Jean Bart”, Cercul de ecologie al Palatului copiilor – filiala Sulina, Casa de Cultură din Sulina, respectiv Biblioteca din Sulina cu participarea a 60 de elevi și cadre didactice ai Liceului Jean Bart din Sulina.

În cadrul acțiunii s-au desfășurat activități diverse precum: prezentarea însemnătăţii evenimentului de celebrare a Zilei Mondiale a Apei, a importanței protejării resurselor de apă și reducerii și refolosii apelor uzate, desene, jocuri de rol, etc.

Organizarea acestor evenimente de celebrare a Zilei Mondiale a Apei în fiecare an, reprezintă un bun prilej de a aduce în atenția opiniei publice problemele legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.