Yes Men, activiștii care parodiază cele mai mari corporații și guverne, vin la Pelicam!
Actualitate 12 mai 2017 D.C.
Cei doi celebri activiști de la Yes Men vin la Tulcea pentru a participa la cea de-a șasea ediție a Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni (8-11 iunie). Haioșii apărători ai mediului și drepturilor omului ajung pentru prima dată în România la invitația Pelicam și fac parte din juriul competiției principale a festivalului, alături de Ion Barbu, artist și activist care vrea să transforme orașul minier Petrila prin cultură.
Andy Bichlbaum și Mike Bonanno (Yes Men) folosesc umorul pentru a atrage atenția asupra celor mai grave probleme de mediu din zilele noastre. Ei sunt protagoniștii a trei filme documentare: The Yes Men (2003), The Yes Men Fix the World (2009) și The Yes Men are Revolting (2014) în care atacă prin farse și hoax-uri corporații și organizații guvernamentale, în general entități despre care consideră că dezumanizează societatea.
Ei au început cu un site care “parodia” Organizația Mondială a Comerțului. A fost considerat autentic, iar cei doi au fost invitați să vorbească la o conferință în Austria. De atunci, au continuat să pună la cale hoax-uri la scară mare în colaborare cu jurnaliști.
În 2004, Yes Men au plecat într-un tur pozând în grupul “Yes, Bush Can!” înainte de realegerea lui George W. Bush ca președinte al SUA. Ei i-au încurajat pe suporterii lui Bush să semneze un “angajament de patriot” prin care Bush promitea să depoziteze deșeuri nucleare în curtea lor și să le trimită copiii la război. Ei au apărut chiar și la Convenția Națională a Republicanilor în 2004 și au traversat țara într-o rulotă cu un costum de corp prin care îl copiau pe George W. Bush.
The Yes Men are Revolting (2014) a fost unul dintre cele mai apreciate documentare de la Pelicam, ediția a 5-a și este filmul cu care ne încălzim anul acesta înainte de cea de-a 6-a ediție. Pe 25 mai, de la ora 21, va fi proiectat “The Yes Men are Revolting” la J’ai Bistrot, în cadrul programului GLOD, despre facerea viitorului cu mâna ta. Filmul documentează aventurile celor doi farsori care joacă feste sub numele de Andy Bichbaum și Mike Bonanno. În cel de-al treilea documentar al lor ei se iau de corporațiile și guvernele care nu fac nimic pentru combaterea schimbărilor climatice tot mai periculoase în zilele noastre.
„Suntem foarte încântați să venim la Festivalul Pelicam! Dintre toate festivalurile de film din lume, acesta e cel pe care l-am ales, pentru a putea participa la activitățile din Primăvara Românească. Nu am fost niciodată în România, cu atât mai puțin în Tulcea, care pare foarte exotică – și, totuși, familiară, în special pentru Andy a cărui mamă este româncă. Pentru el este întoarcerea acasă într-un loc pe care nu l-a cunoscut până acum. Pentru Mike, legendara ospitaliatate românească și chemarea Mării Negre sunt cele care îl entuziasmează. Da, Pelicam, venim!“
Yes Men pentru Pelicam
Ce avem bun în competiția principală la Pelicam 2017
- China de plastic / Plastic China (r. Jiuliang Wang, China, 2016 ) spune povestea unei fetițe de de 11 ani, Yi-Jie. Ea este un copil cu adevărat global, care lucrează cu părinții ce aparțin minorității YI într-un atelier de reciclare la mii de kilometri distanță de orașul natal. Să meargă la școală este tot ce își dorește. Pe de altă parte, și șeful ambițios al atelierului, Kun, lucrează foarte mult încercând să ofere familiei o viață mai bună. Prin povestea celor două familii, filmul explorează modul în care aceste deșeuri sunt reciclate de mâinile goale ale familiilor, și arată alegerea lor de a suferi pagube ireversibile asupra vieții doar pentru a-și câștiga existența. De asemenea, filmul atrage atenția că problemele nu dispar prin schimbarea timpului și a locului – suntem în asta împreună. Documentarul a făcut parte din selecția oficială Sundance 2017 și a câștigat premiul special al juriului la IDFA în Amsterdam.
- Peter și ferma / Peter and the Farm (r. Tony Stone, SUA, 2016) este un documentar despre Peter Dunning, proprietar al fermei Mile Hill din Vermont, care s-a izolat de familia sa și sugerează deseori realizatorilor să facă din sinuciderea lui o tehnică narativă pentru film. În același timp o carte poștală din paradis și un avertisment pentru epoca noastră, Peter și Ferma arată energia potențială a unei vieți umane, ceea ce este folosit și ceea ce este risipit.
- Zona liberă / Zona Franca (r. Georgi Lazarevski, Chile / Franța, 2016) este un district comercial învechit din Chile. Anti-eroii moderni, purtând povara visurilor distruse, demonstrează ceea ce nu poate fi găsit în broșurile turistice: o violență adânc înrădăcinată în acest loc, care apare doar când o grevă paralizează regiunea.
- Șerpuit / Winding (r. Avi Belkin, Israel, 2015) dezvăluie povestea nespusă a celui mai infam râu al Israeului, Yarkon. Explorând interacțiunea dintre societate, politică și natură, filmul prezintă realitatea israeliană printr-o lentilă nouă și importantă. Urmărim povestea râului din zilele sale de glorie în Palestina prestatală, unde evreii și arabii îi împărțeau resursele. Observăm deteriorarea lui, câștigând reputația de cel mai poluat și periculos râu. Și urmăm încercările actuale de vindecare și recuperare.
- Cargo: Prețul real al transportului / Freightened: The Real Cost of Shipping (r. Denis Delestrac, Spania / Franța, 2016) dezvăluie, printr-o investigație îndrăzneață, mecanica și pericolul transportului de mărfuri; o industrie care deține cheia economiei noastre, a mediului și a modelului civilizației noastre.
Andy și Mike de la Yes Men vor juriza cele cinci filme din competiția principală alături de artistul Ion Barbu. Născut în Petrila, graficianul, caricaturistul și creatorul Cercului Artiștilor Dispăruți și-a propus să transforme Petrila prin artă. Închiderea minei nu este sfârșitul orașului pentru el, ci ocazia de a revitaliza localitatea prin cultură. Printre realizările sale se numără înființarea unui centru cultural în fosta stație de pompe a minei – Centrul Pompadou.
Cele cinci documentare din competiția principală a Pelicam 2017 vor fi proiectate în premieră națională, în prezența invitaților speciali din partea filmelor.
Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, BRD Asigurări de Viață, Primex, ACMS, Aqua Carpatica și Brodrene Dahl.