Elisabetta Capanelli, Director de Țară pe final de mandat: „Banca Mondială este deschisă să sprijine proiectele gândite pentru județul Tulcea“
Actualitate 8 iunie 2017 D.C.
Elisabetta Capanelli, din 2013 Director de Țară pentru România în cadrul Băncii Mondiale, dar și colegii săi s-au întâlnit, miercuri dimineață, cu președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu și cu reprezentanții Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării (Ilie Petre, președinte și Doina Surcel, coordonator ADI ITI).
Aflată la finalul mandatului în România, domnia sa va prelua un post similar în Zagreb. Înainte de a încheia mandatul de patru ani în țara noastră, domnia sa a efectuat o vizită în județul Tulcea, acolo unde s-a întâlnit cu cei alături de care echipa Băncii a lucrat la cea mai amplă strategie realizată pentru dezvoltarea zonei Deltei Dunării, documentul care a stat la baza solicitării sumei de peste 1 miliard de euro – bani prealocați prin mecanismul financiar ITI Delta Dunării.
Au fost purtate discuții despre implementarea mecanismului financiar, despre stadiul concretizării acestei oportunități a județului nostru și s-a pus un accent deosebit pe problemele care au apărut în gestionarea celui mai mare fond pus la dispoziția județului nostru de la aderarea României la Uniunea Europeană.
„Cred că multe probleme au apărut ca urmare a întârzierii ghidurilor, pe de o parte. Pe de alta, am solicitat în repetate rânduri adaptarea ghidurilor la condițiile specifice de aici, din zona Deltei Dunării și nu am primit câștig de cauză. Eu aproximez, totuși, că vom avea o rată de absorbție de peste 80%, restul fiind probleme cauzate tocmai de aceste întârzieri și de restricțiile stabilite prin ghiduri“, spune președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.
În continuarea acestei idei, președintele Consiliului Județean a vorbit despre o rigiditate întâlnită în modificarea acestor ghiduri și a discutat, așadar, despre o flexibilizare a modului în care este gândită implementarea proiectelor gândite în strategia Deltei Dunării.
„Scheletul acestei strategii se păstrează, dar, în lipsa unor soluții concrete de finanțare a tuturor obiectivelor noastre, căutăm soluții alternative. 80-90% din investițiile prioritizate prin strategia Băncii Mondiale rămân valabile și încercăm să le finanțăm prin mecanismul financiar ITI. Din păcate, însă, nu am găsit resurse pentru tot ceea ce am identificat noi ca fiind principalele obiective pentru județul Tulcea“, a mai transmis președintele Teodorescu.
În aceeași ordine de idei, președintele ADI ITI Delta Dunării, Petre Ilie, a vorbit despre faptul că lucrurile merg foarte bine pe Programul Național de Dezvoltare Rurală și pe Programul Operațional de Pescuit și Afaceri Maritime, dar abia acum se poartă ultimele discuții pe Programul Operațional Regional, Programul de Infrastructură Mare, Programul Operațional Competitivitate și Programul Operațional Capital Uman.
De asemenea, președintele ADI ITI a făcut referire și la faptul că, la momentul de față, județul Tulcea fac toate eforturile pentru a atrage fonduri din mai multe surse guvernamentale (Compania Națională de Investiții, Agenția Națională pentru Locuințe, Programul Național de Dezvoltare Locală), pe Strategia Dunării, din fonduri norvegiene, prin proiecte transfrontaliere, etc. Toate acestea au menirea, spune Ilie Petre, de a demonstra caracterul integrat al investițiilor realizate la nivelul județului nostru în această perioadă de programare.
În completarea acestor idei, Elisabetta Capanelli a sfătuit autoritățile județene să ia în calcul posibilitatea de a atrage fonduri de la Banca Mondială.
„În loc să vă canalizați toată energia pentru a determina anumite modificări în vederea accesării de fonduri europene, cred că ar fi oportun să luați în calcul alte variante de finanțare, să căutați alte soluții. În acest sens, ați putea lua legătura cu Ministerul Finanțelor pentru a transmite faptul că sunteți interesați să obțineți finanțare din partea Băncii Mondiale pentru anumite proiecte. Nu vom putea finanța podul sau aeroportul, dar am mai finanțat lucrări legate de acces, de biodiversitate“, a declarat Elisabetta Capanelli, Director de Țară în cadrul Băncii Mondiale.