Festivalul „Peștișorul de Aur“, locul unde se se întâlnesc culturi din toată lumea
Actualitate 13 iulie 2017 D.C.
Așa definește maestrul Ștefan Coman, director al Ansamblului Artistic „Baladele Deltei“, orașul nostru, în perioada Festivalului Internațional de Folclor pentru Copii și Tineret „Peștișorul de Aur“ 7-12 august 2017.
Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, primarul Constantin Hogea și maestrul Ștefan Coman au participat, joi după amiază, la o conferință de presă organizată pentru prezentarea festivalului „Peștișorul de Aur“, ediția a XXV-a.
Ștefan Coman a stat pe scări două zile pentru a obține finanțare
În deschiderea discuțiilor, Ștefan Coman a vorbit despre prima ediție a acestui festival: în septembrie 1992, după două zile în care a stat pe scările Ministerului Educației, Ștefan Coman a obținut prima finanțare pentru festival – 1,5 milioane de lei.
„Suma nu a fost suficientă, dar am reușit să obținem o finanțare de la o unitate bancară, care ne-a dat 1,5 milioane de lei, dar și premii în valoare de 750.000 de lei. Din 1997 evenimentul este cofinanțat de Consiliul Județean Tulcea, iar din 2004 – de Primăria Municipiului Tulcea“, a transmis Ștefan Coman.
În acest an, ca de fiecare dată, Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului sunt principalii finanțatori ai festivalului. Ministerul Educației a alocat 20.000 de lei, despre care maestrul Coman spune că este cea mai mare sumă acordată unui eveniment extrașcolar.
„Acum, la împlinirea unui sfert de veac de la prima ediție a Festivalului Internațional „Peștișorul de Aur“, ne amintim cu respect de cei care au gândit și pus în practică un eveniment reprezentativ pentru județul nostru. Profit de ocazie, așadar, pentru a felicita organizatorii acestui frumos regal de folclor și pentru a le mulțumi, în numele cetățenilor județului nostru, pentru aportul la îmbogățirea vieții culturale tulcene. (…) Într-adevăr, Consiliul Județean și Primăria sunt principalii vectori care susțin financiar acest eveniment deosebit, dar sunt convins că, ținând cont de ținuta acestui Festival, oricine ar veni la conducerea celor două instituții ar continua această tradiție și ar venit alături de organizatorii evenimentului“, a transmis președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.
Cea mai numeroasă prezență
14 țări, 12 județe din România, 5 ansambluri din Tulcea – în total 1427 de participanți, așa arată „Peștișorul de Aur“ în cifre.
La ediția din acest an, și-au anunțat prezența Republica Moldova, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Columbia, Georgia, Ucraina Polonia, Macedonia, Kosovo (Serbia), Senegal, Sri Lanka, Siera Leone, Bulgaria.
Din România, participă ansambluri din Olt, Suceava, Bistrița-Năsăud, Argeș, Bihor, Covasna (Intorsura Buzăului), Mureș, Dolj, Brașov, Iași, Teleorman, Tulcea (cinci grupuri).