Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a organizat, în data de 25 iulie 2017, o intâlnire cu reprezentanți ai Regiei Naționale a Pădurilor- Direcția Silvică Tulcea și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Tema discuțiilor s-a axat pe evaluarea capacităților de prevenție și intervenție în cazul, nedorit, al izbucnirii unor incendii în Pădurile Letea, Caraorman și Arinișul Erenciuc.
Fiecare dintre instituțiile participante și-a prezentat posibilitățile și măsurile adoptate pentru reducerea riscului de apariție şi propagare a incendiilor pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (plan de intervenție, plan de protecție a fondului forestier, pichet de incendiu, dotări, personal). De asemenea, s-a reafirmat disponibilitatea de colaborare și intervenție comună în cazul apariției unor situații de urgență.
S-a evidențiat importanța acțiunilor de prevenție prin intensificarea activităților de conștientizare atât în rândul localnicilor (autorități, operatori de turism) cât și al vizitatorilor asupra pericolelor implicate de incendiile necontrolate de pe teritoriul Rezervaţiei.
În acest sens, ARBDD atrage atenţia asupra câtorva reguli ușor de respectat, precum: aprinderea focului doar în zonele special amenajate în acest scop și supravegherea acestuia; evitarea aprinderii focului în păduri, în zonele de vegetație afectate de uscăciune avansată sau pe timp de vânt intens; evitarea fumatului şi aruncării mucurilor de ţigară şi a chibriturilor aprinse în zonele acoperite de vegetaţie; stingerea focului din zonele special amenajate prin stropire cu apă sau acoperire cu pământ și asigurarea că nu a mai rămas jar nestins.
Informații suplimentare
Pădurile din Delta Dunării au crescut pe bancuri nisipoase marine (Letea şi Caraorman) şi sunt protejate, fiind declarate zone strict protejate.
Zona strict protejată Pădurea Letea (2.825 ha) este situată pe unul dintre cele mai vechi grinduri ale deltei, fiind pusă sub ocrotire încă din anul 1930, devenind rezervaţie naturală în anul 1938, inclusă în reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei în 1980. Din 1990, zona Letea este parte integrantă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Aria forestieră naturală Caraorman a fost pusă sub ocrotire în anul 1938. Din 1990 aria Caraorman (2250 ha) este parte integrantă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Zona strict protejată Arinișul Erenciuc (50 ha) a căpătat acest statut pentru protecţia singurului ariniş compact (Alnus glutinosa) din Delta Dunării, şi a avifaunei (cuibăreşte vulturul codalb – Haliacetus albicilla).