Vineri, 4 august 2017, conducerea executivă a Consiliului Judeţean Tulcea a primit vizita unei delegaţii condusă de Excelenţa Sa dl. Xu Feihong, ambasador al Republicii Populare Chineze în România.
“În anul 2015, primul an al misiunii dumneavostră în România, ne-aţi făcut deosebita onoare să veniţi la Tulcea, împreună cu distinsa dumneavoastră soţie, ca să participaţi la inaugurarea expoziţiei de tehnică medicală tradiţională chineză , organizată la Clinica C&T din Tulcea.
Participarea dumneavoastră la evenimentul din septembrie 2015 a confirmat faptul că reprezentanţele diplomatice ale Republicii Populare Chineze în România au un rol important în promovarea şi consolidarea relaţiei dintre judeţul Tulcea şi municipalitatea din Suzhou, care are o vechime de aproape 22 de ani.
La mijlocul lunii iulie, dl. Dumitru Mergeani, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, a participat la Bucureşti la forumul „Dialogul partidelor politice din Europa Centrală și de Est și din Republica Populară Chineză“ iar la acelaşi eveniment Centrul Naţional de Informare şi Promovare a Turismului Tulcea a organizat un stand de prezentare, unde a distribuit materiale bilingve despre judeţul Tulcea şi Delta Dunării.
În prezent este în faza de tipărire o broşură de prezentare a Deltei Dunării, editată în limbile chineză şi engleză, pe care sperăm să o folosim atât în acţiunile organizate în parteneriat cu municipalitatea din Suzhou, cât şi în cadrul unor acţiuni bilaterale organizate de Ambasada Republicii Chineze la Bucureşti sau de alte entităţi implicate în promovarea relaţiilor româno-chineze.
La mijlocul lunii septembrie aşteptăm la Tulcea o delegaţie condusă de dl Chen Xiongwei,vicepreședinte al Conferinței Consultative Politice din Suzhou,care va viza identificarea unor modalităţi concrete de cooperare în domeniul agricol.
Întrucât domeniul cultural este unul de suflet pentru noi, la finele lunii septembrie , va fi organizată la Tulcea o expoziţie de pictură şi caligrafie tradiţională, coordonată de Federația Cercurilor de Literatură și Artă din Suzhou.
În ultima săptămână din luna septembrie, o delegaţie a judeţului Tulcea va vizita Suzhou iar pentru mine această vizită are o valoare deosebită, întrucât va include 2 momente extrem de importante pentru Tulcea: ceremonia de acordare a cetăţeniei de onoare pentru activitatea de promovare a relaţiei dintre cele două unităţi administrativ –teritoriale şi vernisarea unei expoziţii de fotografie organizată de dl. Su Yanwen, fostul consul general al Republicii Populare Chineze la Constanţa, un om extraordinar , care a contribuit major la consolidarea relaţiei de colaborare româno-chineze “ a declarat Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea.
“Sunt extrem de emoţionat să revin la Tulcea, printre prieteni. Relaţia de prietenie dintre Tulcea şi Suzou este un adevărat exemplu pentru cooperarea româno-chineză şi vom susţine dezvoltarea acestei relaţii în domeniul economic.
Municipalitatea din Suzou este una dintre cele mai dezvoltate zone economice din China , are dorinţa şi capacitatea să se implice în consolidarea cooperării în numeroase domenii de activitate.” a declarast Excelenţa Sa , dl. ambasador Xu Feihong.
Discuţiile purtate în cadrul întâlnirii au reliefat dorinţa de colaborare a celor două părţi în domenii variate precum: conservarea biodivesităţii, educaţie (dl. ambasador a prezentat posibilitatea înfiinţării unor grupe de studiu a limbii chineze la Tulcea, cu sprijinul nemijlocit al ambasadei şi guvernului chinez), agricultură, comerţ, turism, dezvoltarea infrastructurii.
Un punct de interes l-a constituit construcţia podului peste Dunăre din zona Brăila.Excelenţa Sa a confirmat că nu mai puţin de 3 întreprinderi chineze cu experienţă şi-au exprimat dorinţa să participe la licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de realizare a podului.
În ceea ce priveşte dezvoltarea unei relaţii în domeniul turismului, Ambasada R.P. Chineze poartă în prezent negocieri cu ministerul de resort român pentru simplificarea procedurii de obţinere a vizelor , care ar permite creşterea numărului de turişti chinezi, în special în Delta Dunării.
Ambele părţi şi-au exprimat speranţa ca în scurt timp să intre în vigoare cadrul normativ care va reglementa parteneriatul public-privat, pentru a se facilita colaborarea dintre potenţiali investitori chinezi şi autorităţile publice locale în cadrul unor proiecte de nivel mediu şi mic, cu impact major în comunitate.
O prioritate pentru Ambasadă şi Consiliul Judeţean Tulcea şi totodată un punct important pe ordinea de zi a întâlnirilor din luna septembrie 2017 o va constitui identificarea unui canal de comunicare eficient între Tulcea şi China (în special Suzhou), care să permită punerea în contact a oamenilor de afaceri români şi chinezi.