PNL SUSTINE MĂSURILE PENTRU SALARIZAREA PERSONALULUI PLĂTIT DIN FONDURI PUBLICE, PROROGAREA UNOR TERMENE, PRECUM ŞI UNELE MĂSURI FISCAL-BUGETARE.
ActualitatePolitica 15 octombrie 2017 D.C.
PNL a susținut la Senat și va susține și la Camera Deputaților acest proiect legislativ, anunță președintele PNL Tulcea, Stefan Ilie.
„În acest an deși am adoptat o Lege unică de salarizare, încă am mai avut Ordonanțe de urgență justificate de nevoia Guvernului de a petici și a îndrepta propriile discriminări făcute în unele domenii de activitate, așa cum este salarizarea ce privește cadrele militare și personalul civil din aceste instituții, care au fost uitați de Legea 152/2017 și de Legea 250/2016.
Prin Legea nr. 152/2017 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, au fost aprobate unele măsuri pentru completarea celor deja adoptate pentru eliminarea discrepanțelor salariale până la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, fiind majorat cu 15% cuantumul brut al salariilor de bază, respectiv soldelor de funcții ale cadrelor militare în activitate, precum și ale soldaților și gradaților voluntari, inclusiv ale personalului civil din MApN și instituțiile aflate în subordinea sa, cu excepția celor care au beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 20/2016. Respectiva majorare cu 15% nu s-a aplicat polițiștilor din cadrul MAI și personalului civil din acest sistem, aceștia neintrând în categoria cadrelor militare în activitate.
În Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 56/2017 se propune majorarea cu 10% a cuantumului brut al salariilor de funcție ale polițiștilor din MAI și unitățile, respectiv instituțiile, structurile aflate în subordinea sa. Majorarea se va produce începând cu data de 1 octombrie 2017. Se propune, de asemenea, majorarea cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază ale personalului civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, cu excepția personalului civil din MApN și instituțiile aflate în subordinea sa, precum și a celui care a beneficiat deja de majorări. Majorarea se va produce tot începând cu data de 1 octombrie 2017.
O dezbatere pe salarizare are nevoie de timp, nu trebuie făcută pe genunchi! De aceea suntem acum în fața unui nou act normativ necesar pentru a indrepta greșeli!
Această intrare în normalitate și pentru aceste categorii cuprinse în OUG 56/2017 se produce o dată cu drepturile aferente lunii octombrie 2017…” Cum spune românul bine că e mai târziu decât deloc!”
Chiar dacă în dezbaterile purtate pe salarizare am tras un semnal de alarmă că graba și dezbaterea pe repede înainte poate atrage inechități și discriminări, PNL consideră necesară această majorare și intrare în normalitate și pentru aceste categorii!
În cadrul dezbaterilor din Comisiile de specialitate s-au formulat două amendamente majore, însușite de membrii celor două comisii, respectiv:
Majorarea cu data de 1 nov 2017 cu 50% a salariilor personalului Agenției de Salvare pe Mare (salariile în plată sunt foarte mici în prezent)
Asimilarea salariilor personalului din teritoriu din cadrul ANAF cu salariile aparatului de la nivel central întrucât au o bună colectare de taxe și impozite, că au aceeași activitate, poate chiar mai solicitantă decât cei de la nivel central, iar Ministerul de Finanțe are banii în buget pentru a suporta această asimilare de la 1 nov 2017, în loc de 1 ian 2018. (Această solicitare de asimilare a salarizării personalului ANAF din teritoriu cu salarizarea personalului de la nivel central a fost și amendament PNL la proiectul Legii salarizării)
Prin aceste amendamente se demonstrează că a mai existat o categorie uitată de personal, dar totuși e bine că în dezbaterea parlamentară mai reușim să îndreptăm greșelile Guvernului și mai eliminăm din discrepanțele salariale! “a declarat presedintele Organizatiei Judetene a Partidului National Liberal, Stefan Ilie.
PREZENTARE OUG 56/2017 – PENTRU COMPLETAREA LEGII NR.152/2017 PENTRU APROBAREA OUG NR. 99/2016 PRIVIND UNELE MĂSURI PENTRU SALARIZAREA PERSONALULUI PLĂTIT DIN FONDURI PUBLICE, PROROGAREA UNOR TERMENE, PRECUM ŞI UNELE MĂSURI FISCAL-BUGETARE
Potrivit ordonanței de urgență aprobate de Executiv în ședința din 4 august 2017, majorările salariale se aplică astfel:
polițiștii din Ministerul Afacerilor Interne și unitățile/instituțiile/structurile aflate în subordinea sa beneficiază de majorarea cu 10% a cuantumului brut al salariilor de funcţie;
personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, cu excepția personalului civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţiile aflate în subordinea sa, beneficiază de majorarea cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază.
Aceste măsuri nu se aplică personalului care a beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016 privind aprobarea OUG nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 57/2015.
Actul normativ urmărește eliminarea discrepanțelor în ceea ce privește stabilirea salariilor lunare ale polițiștilor și personalului civil din Ministerul Afacerilor Interne și unitățile/instituțiile/structurile aflate în subordinea sa, precum și ale personalului civil din instituțiile publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, care nu au beneficiat de aplicarea majorărilor prevăzute de Legea nr. 152/2017.
Majorările salariale pentru poliţiştii din Ministerul Afacerilor Interne şi personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională intră în vigoare începând cu 1 octombrie 2017.
Impactul bugetar, pe cheltuieli bugetare, pe lunile rămase din acest an, conform notei de fundamentare, este de 55.112 mii lei:
Majorarea salariului de funcție al polițiștilor cu 10% – impact bugetar suplimentar de 25.510 mii lei pe fiecare lună
Majorarea salariilor de bază al personalului contractual cu 15% – impact bugetar suplimentar de 2.046 mii lei pe lună
Personalul Ministerului Afacerilor Interne a mai beneficiat, în anul 2017, de următoarele majorări ale veniturilor:
începând cu luna aprilie 2017, includerea, în soldele/salariile de funcție, a diferenței de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei/salariului de merit, în plată la nivelul anului 2009 (măsura a fost devansată cu patru luni);
începând cu luna aprilie 2017, sporurile, indemnizațiile și alte asemenea drepturi specifice, acordate proporțional cu timpul efectiv lucrat și care nu fac parte din salariul/solda de bază, precum și drepturile salariale acordate pentru risc și suprasolicitare neuropsihică sau, după caz, pentru risc și pericol deosebit se determină prin raportare la salariul de bază/solda de funcție, al cărui/cărei cuantum nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară, garantat în plată;
prin Legea 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, intrată în vigoare la 1 iulie, au fost introduse prevederi prin care polițiștii care dețin grad didactic sau fac parte din cadrul personalului medico-sanitar pot opta pentru salariul stabilit pentru familiile ocupaționale din Învățământ, respectiv Sănătate.
Peste 100.000 de angajați ai MAI au beneficiat de pe urma acestor măriri, iar efortul bugetar total este de aproximativ 290 de milioane de lei, în anul 2017.
Prin Legea nr. 152/2017 pentru aprobarea OUG nr. 99/2016 au fost aprobate unele măsuri pentru completarea celor deja adoptate pentru eliminarea discrepanţelor salariale până la intrarea în vigoare a noii legi de salarizare, fiind majorat cu 15% cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie ale cadrelor militare în activitate, precum şi ale soldaţilor şi gradaţilor voluntari, inclusiv ale personalului civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţiile aflate în subordinea sa, cu excepţia celor care au beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016.