Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

LANSARE DE CARTE:„Mortua Est “ de TEODOR HOSSU- LONGIN, la Casa Avramide LANSARE DE CARTE:„Mortua Est “ de TEODOR HOSSU- LONGIN, la Casa Avramide
Vineri, 17 noiembrie 2017, începând cu ora 18 la Art Cafe Casa Avramide din municipiul Tulcea va avea loc lansarea volumului „Mortua Est” al... LANSARE DE CARTE:„Mortua Est “ de TEODOR HOSSU- LONGIN, la Casa Avramide

Vineri, 17 noiembrie 2017, începând cu ora 18 la Art Cafe Casa Avramide din municipiul Tulcea va avea loc lansarea volumului „Mortua Est” al scriitorului Teodor Hossu – Longin, eveniment organizat de Asociaţia Culturală Tulcea Delta Dunării şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.
Prin „Mortua Est”, Teodor Hossu-Longin intră pe primul raft al prozei româneşti, spune scriitorul Ioan Groşan:
„«Mortua Est» deschide o cale narativă a discursului despre comunism, extrem de fertilă, având un dublu avantaj: autorul, deşi foarte tânăr în ultimii ani ai ceauşismului, a trăit lucid acea epocă, deci ştie «cum a fost», iar ceea ce a urmat e privit tocmai din această perspectivă lucidă şi uşor sarcastică. Teodor Hossu-Longin are ştiinţa creionării personajelor în crochiuri simple, dar greu de uitat, precum portretele în aqua forte ale mamei, tatălui, prietenului Zob, senzualei bulgăroaice Bilyana. E aici, în derularea întâmplărilor povestite, o capacitate imagistică de sorginte de-a dreptul cinematografică. Contemporane”.
„Un testament al generaţiei sale tinere lasă Teodor Hossu – Longin prin romanul «Mortua Est», publicat anul acesta la Editura Cartea Românească. Împăcat încă din titlu cu un nemeritat destin silnic, personajul principal al cărţii este succesiv protagonistul mai multor concursuri de împrejurări implacabile şi toate nenorocite”, scrie jurnalistul Petru Ţincoca, autorul unei cronici complete ce poată fi citită pe bookhub.ro (https://bookhub.ro/oamenii-de-bine-care-fac-rau/).
Autorul se prezintă:
„Am cochetat cu scrisul încă din copilărie (pe vremea aceea, cine oare nu şi-a încercat talentul schiţând măcar o poveste?), dar debutul în presă l-am avut în iunie 1991, ca tehnoredactor la «Curierul Naţional». După ce m-am familiarizat cu literele de plumb, cu maşinile de scris, cu pozele de zinc (tipografii ştiu ce spun), am trecut la tastatură şi computer ca jurnalist sportiv la acelaşi cotidian.
Din acel moment au urmat colaborări culturale la nou-înfiinţate ziar «Ultimul cuvânt» şi la revistele «Cuget» şi «Expres Magazin». A urmat o perioadă superbă (iunie 1994 – mai 2000) la Departamentul Sport de la «Ziua» (pe care cu onor l-am şi condus pentru doi ani), o trecere fulgerătoare (din postura de publicist comentator) pe la «Evenimentul zilei», după care am trădat prima iubire – cuvântul scris – pentru televiziune. Mă mândresc că am făcut parte din echipă care a gândit, construit (uneori chiar la propriu) şi realizat redacţia de ştiri a postului B1TV, loc în care am debutat ca realizator de emisiune, cu show-ul automobilistic «La limită», care a reuşit să rămână «on air» timp de 10 ani.
De aici, C.V.-ul meu s-a mai îmbogăţit cu două sezoane ale emisiunii «RO Motorsport» la DigiSport (dedicată raliurilor din România; 2012-2013), cu un sezon (24 de episoade) al programului «Călător pe-o gură de rai» (2013 – 2014), o pledoarie pentru frumuseţile turistice ale ţării noastre şi, cu voia dumneavoastră, ultima pe listă, febleţea mea: emisiunea «Mincinoşii» (2009 – 2013 la Antena 2, 2014 – în prezent la Travel Mix TV).
M-am îndrăgostit de pescuit din fragedă copilărie, «vinovatul» pentru această virusare fiind celebrul scriitor Mircea Sântimbreanu, cu care mergeam la prins de guvizi pe digurile de la Olimp. Am «cărăşit» în Cişmigiu, în Herăstrău, în lacul Morii, pe vremea când prinderea unui peştişor de câţiva centimetri era o adevărată minune. Între timp am păcălit şi mârliţe în Deltă, şi avat pe canale, şi somotei pe şenale, dar am rămas cu inima aproape de pescuitul la crap în incinte private”.
VĂ AŞTEPTAM!