HOGEA, BRUDIU ȘI MIHALCA AU OBȚINUT CÂŞTIG DE CAUZA ÎMPOTRIVA PROCURORILOR D.N.A.!
ActualitateDezvaluiri 23 februarie 2018 D.C.
Tribunalul Tulcea a dispus restituirea cauzei în care primarul Constantin Hogea, secretarul municipiului, Maria Brudiu și fostul arhitect șef Bogdan Mihalca erau acuzați de abuz și complicitate la abuz în serviciu, către D.N.A. Constanța. Judecătorii au constatat din nou ca dosarul trimis de procurori a fost făcut „pe genunchi “și probabil că și în celălalt caz prezentat mai jos, și peste acesta se va aşterne praful din lipsă de probe. Decizia instanței a fost luată joi 22 februarie.
Soluţia pe scurt: Admite cererea de restituire a cauzei la parchet formulată de inculpaţi. În temeiul art. 346 alin. 3 lit. a Cod pr. pen. Dispune restituirea cauzei la parchet în vederea remedierii neregularităţilor constatate în sensul stabilirii limitelor şi obiectul judecăţii în ceea ce-i priveşte pe inculpaţi în raport de persoana vătămată UAT, mun. Tulcea. În temeiul art. 375 alin. 3 Cod pr. pen. Cheltuielile judiciare avansate de stat în această procedură rămân în sarcina acestuia. Constată că inculpaţii au avut avocaţi aleşi. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, azi, 22.02.2018.
CE ACUZAU PROCURORII D.N.A.:
„La data de 16 octombrie 2017 procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
HOGEA CONSTANTIN, primar al municipiului Tulcea, județul Tulcea, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
BRUDIU MARIA, secretar al municipiului Tulcea, județul Tulcea, cu privire la săvârșirea două infracțiuni de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
MIHALCA BOGDAN, la data faptei arhitect șef al municipiului Tulcea, județul Tulcea, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, o societate comercială a depus, la Consiliul Local Tulcea – Direcția de întreținere și administrare patrimoniu, o cerere prin care solicita un aviz pentru amenajarea unei parcări auto.
Pe baza acestei solicitări, în perioada iunie – august 2014, inculpatul Hogea Constantin, în calitate de primar al municipiului Tulcea, cu ajutorul celorlalți doi inculpați, a emis în mod ilegal autorizația de construire a parcării, în condițiile în care societatea comercială nu deținea vreun teren pe care să fie edificată parcarea respectivă.
În acest sens, inculpatul Hogea Constantin, cu ajutorul inculpatei Brudiu Maria, încălcând prevederile legale, a depus diligențele necesare pentru emiterea unei hotărâri de consiliu local, prin care o suprafață de 52,91 mp situată în municipiul Tulcea a fost trecută ilegal din domeniul public în domeniul privat al orașului.
Ulterior, fără a se organiza o licitație publică, această suprafață de teren a fost închiriată firmei respective.
Conduitele infracționale ale celor trei inculpați au condus la ocuparea și exploatarea ilegală, de către societatea respectivă, a unei suprafețe de teren ce face parte dintr-o rețea stradală, prin translatarea (decuparea) trotuarului și transformarea acestei suprafețe într-o parcare privată.
Totodată, au fost vătămate interesele legitime ale unității administrative – municipiul Tulcea, jud. Tulcea, de a dispune de suprafața de 52,91 mp aparținând municipiului Tulcea “.
Consiliul local Tulcea nu s-a constituit parte civilă în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea.
Amintim că, anterior, inculpatul HOGEA CONSTANTIN a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită și efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, în formă continuată (comunicat nr. 1392/VIII/3 din 24 august 2015).