Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

PROIECTE IMPORTANTE PENTRU CRIȘAN, SULINA ȘI ISACCEA, PREZENTATE DE MINISTRUL APELOR, LA TULCEA PROIECTE IMPORTANTE PENTRU CRIȘAN, SULINA ȘI ISACCEA, PREZENTATE DE MINISTRUL APELOR, LA TULCEA
Vineri, 22 iunie, la Sala Mihail Kogălniceanu, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților locale în frunte cu vicepreședintele Consiliului... PROIECTE IMPORTANTE PENTRU CRIȘAN, SULINA ȘI ISACCEA, PREZENTATE DE MINISTRUL APELOR, LA TULCEA

Vineri, 22 iunie, la Sala Mihail Kogălniceanu, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților locale în frunte cu vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani, pentru a a afla principalele probleme cu care se confruntă comunitățile locale din Delta Dunării dar și din zona de terasă. Din delegația ministerială au mai făcut parte Victor Sandu, directorul Administrației Naționale „Apele Române“ și Hristu Uzun, directorul Administrației Bazinale de Apă „Dobrogea-Litoral“.

Din delegație au făcut parte directorul Administrației Naționale „Apele Române”, Victor Sandu, directorul Administrației Bazinale de Apă „Dobrogea-Litoral”, Hristu Uzun, directorul SGA Tulcea, Paul Cononov, și consilieri ai ministrului, iar din partea CJ Tulcea, vicepreședintele Consiliului Județean, Dumitru Mergeani. Ministrul Ioan Deneș a purtat discuții cu participanții la întâlnire pe probleme expuse de aceștia, pe domeniile Ape, Păduri și Cinegetic.

Delegația Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP) a preluat toate informațiile date de participanți, urmând ca aceștia, în scurt timp, să primească răspunsuri și termene clare pentru soluționarea problemelor ridicate. După întâlnirea cu deconcentratele și reprezentanții autorităților locale, ministrul Ioan Deneș a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat investițiile derulate de M.A.P în județul Tulcea, demnitarul enumerând atât investițiile care au fost sau vor fi finalizate în 2018, cât și investiții care au termen de finalizare anul 2020.

„Am avut onoarea de a cunoaște câțiva dintre primarii dumneavoastră și am tras următoarea concluzie: în județul Tulcea, există primari destoinici. Pentru că am considerat foarte importantă această întâlnire cu reprezentanții în teritoriu ai Guvernului României  și cu primarii din acest județ, am vrut să ne întâlnim, să vedem dacă pe cele două paliere, respectiv deconcentrate și autorități publice locale, sunt probleme pe care trebuie să le dezbatem, fiind în competența ministerului. Acest minister gestionează trei domenii foarte importante, respectiv apele României, inclusiv Dunărea și Marea Neagră, pădurile și fondul cinegetic. Dacă sunt astfel de probleme, vă rog să le ridicați, pentru că eu sunt omul care atunci când convenim o soluție de rezolvare a acelor probleme, se întâmplă să se rezolve acele probleme“, a declarat ministrul Ioan Deneș.

„Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că ați reușit să ajungeți la Tulcea. Știu că sunt probleme în toată țara, însă Tulcea este un județ aparte, cu probleme diferite. Le-ați văzut și dumneavoastră în teritoriu ieri, le veți vedea și astăzi. Încercăm să prezentăm frumusețile deltei, pentru că într-adevăr este un tărâm mirific, însă în același timp încercăm să ne aplecăm și asupra nevoilor oamenilor. Tocmai în sprijinul acestor nevoi s-au făcut aceste investiții recepționate în aceste zile, la Ceatalchioi, Pătlăgeanca și Periprava. De asemenea, de o importanță deosebită sunt investițiile hidrotehnice privind apărarea împotriva inundațiilor de la Babadag, o zonă care întâmpină numeroase probleme în perioada ploioasă. Vreau să mulțumesc pentru prezență și reprezentanților Apelor Române: dumneavoastră știți problemele din teritoriu, însă într-un fel le vedeți din birou, altfel le vedeți la fața locului. Ați luat cunoștință și de problemele prezentate de primari, se caută soluții și, bineînțeles, încercăm cu toții să facem tot ceea ce este posibil pentru a sprijini comunitățile locale“, a declarat vicepreședintele Dumitru Mergeani.

PROIECTE FINALIZATE DAR ȘI DE VIITOR

Până în prezent s-au finalizat stațiile de epurare și aducțiunile de apă potabilă de la Ceatalchioi, Pătlăgeanca și Periprava, încheindu-se astfel programul „Alimentări cu apă a localităților Ceatalchioi, Partizani, Gorgova, Caraorman, Pătlăgeanca, Periprava, Tudor Vladimirescu, din Delta Dunării” , care asigură accesul la apă potabilă a peste 2100 de locuitori ai Deltei Dunării. Valoarea toată a investiției este de 27.052.000 lei (aproximativ 5,8 mil euro).

Ministrul Ioan Deneș a prezentat, de asemenea, alte trei proiecte de importanță deosebită pentru locuitorii județului Tulcea:
1. „Supraînălțarea dig oraș Sulina”, valoarea totală a investiției (care se va pune în funcțiune în 2018) este de 12.352.000 lei;
2. „Supraînălțare dig închidere incinta localității Crișan”, (termen de punere în funcțiune 2020), valoarea totală a investiției este de 8.881.450 lei;
3. „Consolidare dig și închidere breșă în localitatea Isaccea”,(termen de punere în funcțiune 2020), valoarea totală a investiției 7.272.222 lei.

Tot în conferinta de presă, ministrul Ioan Deneș a prezentat și proiectele cu finanțare prin POIM, implementate de MAP:
1. „Apărarea împotriva inundațiilor a localității Babadag, județul Tulcea”, o investiție finanțată prin POIM, în valoare de 66.800.000 lei (aproximativ 14,3 milioane de euro). În cadrul proiectului sunt prevăzute lucrări de amenajare în bazinul hidrografic al pârâului Tabana, pe o suprafață de 45,5 kmp, incluzând amenajarea pârâului Tabana, pe o lungime de 5.950,70 m (inclusiv acumulare nepermanentă pe valea Batacali, cu o capacitate de peste 600.000 de metri cubi), amenajarea afluenților (canale de coastă), pe o lungime de 2.708 m, 3 poduri pe drumuri laterale și 15 pasarele metalice peste râul Tabana. În acest proiect este implicat și Ministerul Transporturilor, care are sarcina de a reface cele 5 poduri (pe râul Tabana) de pe DN 22- Constanța – Tulcea, beneficiind de o finanțare de 10.666.735 lei (aproximativ 2,3 milioane de euro). Astfel, valoarea totală a proiectului „Apărarea împotriva inundațiilor a localității Babadag, județul Tulcea” este de 77.489.345 lei (aproximativ 16,7 milioane de euro) – valorile conțin TVA.
2. Construirea Stăvilarelor de la Edighiol și Periboina- în cadrul proiectului „Reducerea eroziunii costiere faza II (2014 – 2020)” – Etapa 1- Valoarea estimată a investiției – 63.507.510 lei( cu TVA)/ (14.036.360 euro); suma totală a investiției: 3.432.342.000 lei ( cu TVA)- (aproximativ 750 de milioane de euro).
3. Un alt proiect prezentat este „Apărare complexă a localităților situate în Delta Dunării pentru minimizarea riscului inundațiilor asupra vieții”(valoarea estimată pentru asistența tehnică de pregătire proiecte este de 4.540.000 lei (cu TVA). In analiza de oferte pentru asitență tehnică de pregătire proiecte POIM se află: „Reabilitarea și modernizarea stațiilor de evacuare a excesului de apă din intravilanul localităților Periprava, Sulina, Crișan, Sf. Gheorghe, Gorgova, Tudor Vladimirescu, Letea și Pardina, din Delta Dunării provenite din precipitații și infiltrații, jud. Tulcea”, „Apărare împotriva inundațiilor a localității Vulturu, comuna Maliuc, jud. Tulcea”; „Apărare împotriva inundațiilor a localității Ilganii de Sus, comuna Maliuc, județul Tulcea”.

După conferința de presă, delegația condusă de ministrul Ioan Deneș a continuat vizita de lucru cu vizitarea obiectivelor de la Periprava și Sulina.

Sâmbătă, ministrul Apelor și Pădurilor va inspecta stăvilarele de la Periboina și Edighiol, amenajamente hidrotehnice care vor fi reabilitate prin programul „Reducerea eroziunii costiere Faza II(2014-2020)”, în Etapa 1.