Baladele Deltei la Centenar Fest, cel mai mare festival organizat în Republica Moldova
ActualitateZiarul Cultural 19 septembrie 2018 D.C.
La sfârșitul săptămânii trecute (15 – 16 septembrie), în perimetrul Complexului Etno – Cultural „Vatra” din Strășeni (Raionul Strășeni, Republica Moldova) s-a desfășurat Festivalul Internațional „Centenar Fest”, cel mai mare festival consacrat artei populare și tradițiilor românești. Așa cum anticipa organizatorul, Centrul Cultural „Vatra”, artiști, dansatori, meșteri populari și bucătari iscusiți de pe ambele maluri ale Prutului au redat frumusețea, diversitatea și unicitatea obiceiurilor neamului nostru.
În după – amiaza primei zile a evenimentului, dansatorii Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei” au jucat pe cea mai mare scenă a complexului „Vatra” două suite de jocuri populare din Dobrogea (Hora și Baicoliu), soliștii vocali Georgeta Nichifor și Costel Atanasof interpretând „Bată-te focul, mândruță!”, „Bat-o vina băutura…”, „M-așteaptă bădița-n drum” și, în duet, „Din Măcinii mei de piatră”. Membrii „Baladelor Deltei” au participat a doua zi la grandioasa Paradă a portului popular, încheiată cu „Hora Unirii” în interpretarea lui Nicolae Furdui Iancu.
Programul complex al festivalului a constat în ample manifestări culturale – spectacole de muzică populară și muzică ușoară, susținute de artiști din România și Republica Moldova, recitaluri poetice și de muzică folk, concursuri, ateliere de creație, expoziții de artă populară și artă contemporană, demonstrații ale portului popular din diferite zone și degustare a bucatelor tradiționale, conferințe și dezbateri despre cel mai important episod din istoria națională: Marea Unire de la Alba Iulia.
„Prin natura sa, Ansamblul Artistic Profesionist «Baladele Deltei» are ca scop promovarea culturii tradiționale și valorilor creației populare contemporane. Desfășurată într-un loc deosebit și apreciată de zeci de mii de persoane, manifestarea de la Strășeni se anunța emoționantă atât prin semnificația Anului Centenarului, cât și prin varietatea acestor valori ale neamului românesc care sunt creațiile populare, motive pentru care am ales să prezentăm un program cu specific dobrogean. Centenar Fest a încurajat sentimentul nostru patriotic prin bogăția zestrei populare de pe ambele maluri ale Prutului! Salutăm această remarcabilă și autentică sărbătoare care a concentrat zeci de ansambluri etno – folclorice, formații, coruri, tarafuri, grupuri vocale, meșteri populari și soliști vocali din cele două țări!”, a declarat managerul Ansamblului „Baladele Deltei”, prof. Ștefan Coman.
Această primă ediție a festivalului a fost sprijinită de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ambasada României în Republica Moldova, consilii județene din România, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Congresul Autorităților Locale din Moldova (C.A.L.M.) și Uniunea Consiliilor Raionale din Moldova (U.C.R.M.).