Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Deputatul Anișoara Radu: „Compensații tuturor salariaților din sectorul crescătorilor de suine afectați de concedierile colective“ Deputatul Anișoara Radu: „Compensații tuturor salariaților din sectorul crescătorilor de suine afectați de concedierile colective“
Guvernul a aprobat acordarea unei compensații tuturor salariaților din sectorul crescătorilor de suine afectați de concedierile colective pentru motive neimputabile. “Ordonanța de urgență aprobată... Deputatul Anișoara Radu: „Compensații tuturor salariaților din sectorul crescătorilor de suine afectați de concedierile colective“

Anișoara Radu, deputat PSD Tulcea

Guvernul a aprobat acordarea unei compensații tuturor salariaților din sectorul crescătorilor de suine afectați de concedierile colective pentru motive neimputabile.

“Ordonanța de urgență aprobată de Guvern stabilește faptul că angajații care au rămas și vor continua să rămână fără loc de muncă, urmare a concedierilor cauzate de apariția pestei porcine africane (PPA) în fermele de creștere a suinelor, vor beneficia, în completarea indemnizației de șomaj, de compensații neimpozabile în valoare de 500 lei. Sunt compensații care se acordă lunar, pentru o perioadă de maximum 6 luni, începând cu data încetării contractului individual de muncă.

Ordonanța stabilește drept condiție minimă pentru acordarea acestor compensații vechimea de 6 luni la același angajator și vorbim despre un principiu general respectat în cazurile în care sunt reglementate măsuri speciale de protecție socială tocmai pentru a fi evitate potențiale solicitări de plată a unor astfel de drepturi, fictive sau abuzive.

Trebuie să mai precizăm faptul că documentul aprobat de Guvernul României în cursul zilei de joi, 13 Septembrie a.c., stabilește că plata compensației va fi asigurată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, iar Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va gestiona și soluționa cererile de acordare a compensației.

Conform datelor de la Ministerul Muncii, Decizia de stabilire a unei măsuri de protecție socială specifice pentru persoanele concediate din cadrul societăților din sectorul crescătorilor de suine a fost luată în contextul în care la nivelul acestor societăți nu există încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul unităților, în conformitate cu prevederile art.67 din Legea nr.53/ 2003 Codul Muncii” a declarat deputatul social democrat Radu Anișoara, membru al Comisiei pentru muncă și protecție social din Camera Deputaților.