Gala 100 – Oameni pentru Tulcea, Oameni pentru România, 12-13 noiembrie, la Teatrul Jean Bart
ActualitateEditorial 2 noiembrie 2018 D.C.
Consiliul Județean Tulcea implementează proiectul „Gala 100 – Oameni pentru Tulcea, Oameni pentru România“, care se va derula la Teatrul Jean Bart în zilele de 12 și 13 noiembrie 2018, cu începere de la ora 15.00, finanțarea fiind asigurată de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Consiliul Județean Tulcea a depus spre finanțare o serie de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, către Ministerul Culturii și Identității Naționale, în prima sesiune de finanțare nerambursabilă pentru manifestări/ acțiuni / proiecte culturale dedicate aniversării Centenarului României (1918 – 2018) și a Primului Război Mondial, formulate și asumate de entități persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial.
Comitetul Interministerial pentru Centenar, întrunit în data de 6 iulie 2018, a aprobat o serie de 264 de proiecte dedicate Centenarului pe care Ministerul Culturii și Identității Naționale le va finanța, printre care și un număr de șase proiecte depuse de instituția noastră.
Printre proiectele implementate de către Consiliul Județean Tulcea se numără și „Gala 100 – Oameni pentru Tulcea, Oameni pentru România“. Proiectul vizează, odată cu cinstirea înaintașilor, aducerea de mulțumiri unor personalități marcante pentru județul Tulcea, pentru întreaga activitate în folosul comunității locale, pentru dăruirea de care au dat dovadă, pentru implicarea în problemele județului. Astfel 100 de personalități din domenii ca educație, sănătate, cultură, cercetare, artă, administrație etc. vor primi plachete aniversare, personalizate pentru Centenar. De asemenea, vor fi premiați veteranii de război din județul Tulcea.
În colaborare cu Primăria Municipiului Tulcea, în prima zi a Galei 100 va avea loc o lansare de carte „140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România/Studii istorice” și festivitatea de premiere a Concursului de studii istorice pe tema unirii Dobrogei cu România – 14 Noiembrie 1878. Scopul acestui concurs a fost introducerea în circuitul științific și al opiniei publice a unei ample, diverse și avizate prezentări privind evenimentul de la 14 Noiembrie 1878 și a semnificațiilor sale, precum și promovarea la nivel național și internațional a problematicii respective. Concursul s-a adresat istoricilor și oamenilor de cultură preocupați de istoria Dobrogei, indiferent de vârstă și instituția universitară sau de specialitatea în care activează.
În cadrul celor două zile ale galei, vor avea loc și momente artistice susținute de invitați speciali: naistul Nicolae Voiculeț, mezzosoprana Maria Cernat, tenorul Mădălin Băldău, pianista Andrada Ștefan, balerinii Petronela Olimpia Iordache și Ștefan Cristea Gheorghiu, de la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ Constanța, precum și Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ Constanța.