Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Volumul antologic „140 de ani de la unirea Dobrogei cu România”,  lansat în toată Dobrogea Volumul antologic „140 de ani de la unirea Dobrogei cu România”,  lansat în toată Dobrogea
Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” din Tulcea, în colaborare cu Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din... Volumul antologic „140 de ani de la unirea Dobrogei cu România”,  lansat în toată Dobrogea

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” din Tulcea, în colaborare cu Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (M.I.N.A.C.), a lansat luni, 17 decembrie, la Constanța, în incinta instituției muzeale menționate, volumul antologic „140 de ani de la unirea Dobrogei cu România. Studii istorice”.

În Aula „Adrian Rădulescu” a M.I.N.A.C. au fost prezenți elevi, studenți, profesori universitari, cadre didactice și pasionați de istorie. După cuvântul directorului muzeului, dr. Sorin Marcel Colesniuc, la pupitru a fost invitat primarul municipiului Tulcea, prof. dr. ing. Constantin Hogea, de altfel singura oficialitate care a onorat evenimentul. Edilul – șef al Tulcei a subliniat în alocuțiunea sa actualitatea ideii de unitate națională și exemplul de armonie pe care dobrogenii îl dau țării. Managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, prof. Ștefan Coman, a vorbit despre geneza ideii elaborării volumului antologic, apoi prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, unul dintre coordonatorii culegerii de studii istorice, a prezentat valoarea de referință a volumului: „Convingerea noastră, și ne dorim ca și cititorii s-o împărtășească, este ca volumul de față, apărut la Editura Oamenilor de Știință din România, tipărit în condiții deosebite de către Tipografia Monitorului Oficial, va fi apreciat de toți cei interesați de Istoria modernă și contemporană a Dobrogei, și vă asigur că nu sunt puțini, nu ca o realizare circumstanțială, ci pentru valoarea științifică a studiilor și articolelor dedicate de autori celui mai important eveniment din trecutul regiunii dintre Dunăre și Marea Neagră”.

Colindele cântate de soliștii vocali ai Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Georgeta Nichifor, Laura Feraru, Laura Mocăniță, Costel Atanasof și Răzvan Poșchină, acompaniați de instrumentiștii Claudiu – Bogdan Pascale, Marius – Dobrinel Iordan și Alexandru Sava, au încălzit și mai mult atmosfera, pregătind astfel ultima acțiune a manifestării: premierea elevilor distinși la concursurile de istorie. În prezența inspectorului de specialitate din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, prof. Paula Carmen Iordan, elevii au fost răsplătiți pentru pasiunea și străduința în studiul istoriei naționale, iar profesorii pentru măiestria de a insufla elevilor pasiunea pentru studiul istoriei naționale, fiecare primind diplome și câte un exemplar al volumului „140 de ani de la unirea Dobrogei cu România. Studii istorice” de la primarul Constantin Hogea și prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, alături de secretarul literar al „Baladelor Deltei”. Iată merituoșii constănțeni:

Olimpiada de Istorie 2018 – etapa națională

Aron Robert Alexandru, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială nr. 30 „Gh. Țițeica” Constanța, prof. coordonator – Dobre Gabriela;

Țiței Paula, clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța, prof. coordonator – Paris Anișoara; Idriș Elif, clasa a X-a, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Constanța, prof. coordonator – Benchea Nicoleta; Lumezeanu Cristina, clasa a XI-a, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Constanța, prof. coordonator – Paris Mihai; Nicolae David, clasa a XII-a, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Constanța, prof. coordonator – Paris Mihai.

 

Concursul Național – Memoria Holocaustului 2018 – etapa națională

Vlădăreanu Cristiana Iulia, Școala Gimnazială „Lucian Grigorescu” Medgidia, prof. coordonator – Marcov Gabriela Raluca.

Concursul Național „Călători prin istorie” 2018 – etapa națională

Puflene Ștefania-Elena, Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța, clasa a V-a, prof. coordonator – Nistor Elena; Antoniu Vlad, Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța, clasa a VI-a, prof. coordonator – Nistor Elena; Simion Mihai, Școala Gimnazială nr. 40 Aurel Vlaicu , clasa a VII-a, prof. coordonator – Nicolai Minodora; Bănică Daria Mihaela, Școala Gimnazială nr. 3 Mangalia, clasa a VIII-a, prof. coordonator – Ionescu Mihai; Deca Ana, Iacob Miruna, Școala Gimnazială „Adrian V. Rădulescu”, Murfatlar, clasa a VII-a, prof. coordonator – Popescu Lavinia.

Evenimentul de marți se înscrie, așadar, în suita acelora care, din ce în ce mai dese, contribuie la consolidarea legăturilor culturale și spirituale dintre cele două județe ale Dobrogei.

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” aduce mulțumiri conducerii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, Inspectoratului Școlar Județean Constanța și tuturor factorilor care au contribuit la reușita manifestării!