D.S.P.TULCEA, PRECIZĂRI CU PRIVIRE LA MONITORIZAREA APELOR DE ÎMBĂIERE DIN JUDEȚ
ActualitateDezvaluiri 2 iunie 2019 D.C.
„Am considerat că trebuie să venim cu precizări la informaţiile transmise referitor la apă de îmbaiere din judeţul Tulcea.
Menţionez şi accentuez că este o evaluare intermediară, în presezon, şi interpretarea rezultatelor monitorizării, aferenta acesteia, nu este relevantă pentru evaluarea finală.
Direcţia de Sănătate Publică Tulcea (DSPJ) are obligaţii să monitorizeze calitatea apelor de îmbaiere de pe teritoriul judeţului Tulcea, conform metodologiilor transmise de Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti (INSP).
Referitor la calitatea apelor de îmbaiere în zonele autorizate şi neautorizate sanitar de pe teritoriul judeţului Tulcea, DSPJ doreşte să comunice următoarele precizări:
DSPJ recoltează probe de apă conform atribuţiilor şi instrucţiunilor primite de la INSP din zonele menţionate în precizare şi în timpul sezonului.
Evaluarea „satisfăcătoare”, „nesatisfăcătoare” este stabilită de INSP conform art. 24. Din HG 546/2008.
Există evaluări temporare (cum este aceasta din precizare), care presupune monitorizarea parametrilor microbiologici şi fizico-chimici.
În perioada de presezon pot apărea fluctuaţii, variaţii ale parametrilor în funcţie de condiţiile meteo, furtuni în largul mării, schimbarea curenţilor apei care pot aduce din larg aluviuni şi influenţarea acestor parametri.
Dacă în această perioadă de presezon pot apărea creşteri ale valorilor la parametrii microbiologici, DSP repetă recoltarea probelor pentru a observa dacă apar modificări, creşteri sau scăderi.
Dacă probele recoltate anterior, care au făcut obiectul comunicatului de presă, reprezintă valori orientative şi fluctuante, de sunt încadrate că necorespunzătoare – conform Directivei 2006/7/CE, dar nu este o concluzie definitivă, ci doar o etapă temporară de evaluare în presezon.
Precizăm că s-a menţionat perioada de recoltare a probelor PRESEZON – preimbaiere, adică anterioară perioadei de sezon – îmbaiere.
Intervalul de preimbaiere, ca şi monitorizare, trebuie înţeles că etapa de evaluare premergătoare sezonului turistic.
S-au recoltat din nou probe, care acum sunt în lucru în Laboratorul DSPJ, şi din primele citiri, reiese o scădere a numărului de germeni.
Prevederile Directivei Europene sunt destul de severe şi, astfel, depăşirea unui prag, este considerată „nesatisfăcătoare”, chiar dacă aceasta este nealarmanta.
Din punctul de vedere al riscului pentru sănătatea publică a turiştilor, considerăm că nu există un risc major, având în vedere valorile şi faptul că este un proces de contact cu pielea corpului, şi, nu este un proces de ingestie, că alimenta (care prin compoziţia sa ar putea conduce la un proces de multiplicare al germenilor).
În consecinţă, natura acestor germeni nu declanşează procese patogene la nivelul de contact. De aceea recomandăm folosirea duşului după îmbaiere.
Concluzia finală a evaluării apelor de îmbaiere va fi emisă la sfârşitul sezonului de îmbaiere, de către INSP, în urma evaluării parametrilor analizaţi.
Este prematur să interpretăm calitatea apei de îmbaiere în urma evaluărilor din presezon, având în vedere climatul din sezon, care favorizează prin acţiunea razelor solare (U.V) o diseminare a germenilor rezistenţi.
Ne pare rău că nu am venit cu aceste precizări de la primul comunicat, astfel, am fi evitat crearea unor confuzii în interpretarea informaţiilor“.
Director executiv D.S.P.TULCEA,
Ec. Prodan Mirela