În fiecare an, pe 29 iunie, sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), țările dunărene serbează Ziua Internațională a Dunării, unul dintre cele mai mari sisteme fluviale ale Europei, împreună cu oamenii și viața sălbatică care depind de acesta. Această zi marchează semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia în Bulgaria.
Sărbătoarea aduce un omagiu rolului vital pe care îl joacă Dunărea și afluenții săi în viața a circa 80 de milioane de oameni din această regiune: furnizarea de apă, hrană, recreere, producția de energie hidroelectrică, piscicultură, etc. Dunărea reprezintă de asemenea un habitat deosebit de important pentru fauna acvatică și terestră.
În acest an, tema propusă de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea este „Fii activ pentru o Dunăre mai sigură!” („Get active for a safer Danube!”), promovând astfel solidaritatea între popoarele care împart această resursă comună, în ciuda diferențelor de culturi și istorii.
Pentru a marca acest eveniment, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării împreună cu partenerii săi, asociații, organizații și instituții publice, va organiza sâmbătă 29 iunie activități de informare și conștientizare în cadrul cărora se vor efectua și acțiuni de ecologizare, în Tulcea și în perimetrul RBDD, respectiv în localitățile Crișan, Chilia și Sulina, sub îndrumarea responsabililor Centrelor de Vizitare, Informare și Educație Ecologică ale ARBDD.
Prin acțiunile ce se vor desfășura, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării se va alătura inițiativei lansate de către ”Centrul pentru Dezvoltare Durabilă și Studii de mediu din regiunea Dunării” din Odessa, Ucraina – ”Eu am curățat Dunărea – acum este rândul tău”, care îndeamnă toți cetățenii din localitățile riverane, organizațiile și autoritățile locale, să organizeze evenimente de celebrare a Zilei Dunării și acțiuni de igienizare a malurilor Dunării. Provocarea lansată pentru perioada 15 – 29 iunie 2019, este de a identifica o zonă cu deșeuri de pe malurile Dunării, a face o fotografie a acestei zone înainte și după igienizare, apoi de a posta fotografiile pe pagina evenimentului.https://www.facebook.com/events/349183505743500/.
Despre ARBDD
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) este instituția publică înființată în anul 1990 cu menirea de a institui un regim special de administrare a patrimoniului natural din domeniul public de interes național al Rezervației Biosferei Delta Dunării, în scopul conservării sale și a refacerii habitatelor degradate, în corelație cu activitățile economice ale populației locale sau limitrofe, atribuții conferite prin Legea 82/1993, modificată și completată ulterior.