CE PROIECTE PE FONDURI EUROPENE IMPLEMENTEAZĂ CONSILIUL JUDEȚEAN TULCEA
Actualitate 10 martie 2020 D.C.
Consiliul Județean a reușit să atragă fonduri europene cu care să finanțeze investiții importante pentru locuitorii județului Tulcea.
În prezent cu bani europeni se asfaltează drumuri în judeţ, se modernizează Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea şi în premieră pentru istoria de după Revoluţia din decembrie 1989 se va moderniza Portul Tulcea, lucrări ce vor include şi faleza, zona de promenadă.
Conform celor declarate de preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, echipa responsabilă cu implementarea proiectelor pe fonduri europene nu s-a axat doar pe o singură direcție de investiții, ci au fost vizate și atinse mai multe domenii prioritare: sănătate, infrastructură, cultură etc.
„Mă bucură foarte mult faptul că reușim prin aceste investiții cu fonduri europene să răspundem aşteptărilor tulcenilor.
Avem mai multe şantiere deschise în judeţ pentru asfaltarea drumurilor şi am semnat de curând, după cum bine ştiţi, contractul pentru începerea lucrărilor de modernizare a Portului Tulcea, inclusiv faleza.
Dacă ne referim la Portul Tulcea, este deja cunoscut faptul că nu a fost uşor să ajungem la acest moment mult aşteptat de toţi tulcenii. Vom începe lucrările, vom moderniza Portul Tulcea după 30 de ani în care nu s-a bătut un cui, nu s-a făcut nimic”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.
Drumuri Judeţene pe care sunt la ora actuală lucrări în desfăşurare aflate în diverse stadii de execuţie:
– Vişina – Ceamurlia de Sus;
– Baia – Ceamurlia de Jos;
– Turda – Sarichioi;
– Enisala – Babadag – Slavă Rusă;
– Cerna – Dorobanţu – Topolog – Stejaru;
– Traian – Peceneaga – Ostrov – Dăeni – Fagarasu Nou;
*valoarea investiţiilor este de aproximativ 120 de milioane de euro.
La aceste investiţii în infrastructura rutieră judeţeană se adaugă şi proiectele de investiţii cu sursă de finanţare de la bugetul de stat pe traseele:
– DJ 222A Horia – Hamcearca – Nifon;
– DJ222 Ceamurlia de Sus – Sarighiol de Deal – limită judeţ Constanţa.
*valoarea investiţiilor aflate în execuţie este de 54,6 milioane lei + TVA
Totodată din portofoliul de proiecte al Consiliului Judeţean Tulcea, preşedintele Horia Teodorescu a evidenţiat investiţiile din Sănătate.
„Foarte importante pentru noi aici în județul Tulcea sunt investițiile din sănătate. Dacă mă refer la extinderea şi modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), valoarea totală a lucrărilor este estimată la 60 de milioane de euro.
Sunt angajamente luate în fața tulcenilor pe care mă bucur că am reușit alături de o echipă de oameni dedicați profesional să le respectăm”, a spus şeful administraţiei judeţului.
Pe domeniul Sănătate s-a reuşit atragerea de fonduri din mai multe surse de finanţare, atât prin instrumentul financiar ITI Delta Dunării cât şi prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020.
De exemplu, Proiectul „Infrastructură transfrontalieră de sănătate” este implementat de Consiliul Judeţean Tulcea şi urmăreşte îmbunătățirea infrastructurii medicale a județului Tulcea-Romania și a Raionului Izmail -Ucraina prin acțiuni comune de reabilitare și dotare a patru spitale: Spitalul Județean de Urgență Tulcea, Spitalul Orășenesc Măcin, Spitalul Regional Danube al Consiliului Regional Odesa și Spitalul Municipal Izmail, ambele din Ucraina.
La Tulcea proiectul vizează:
- reabilitarea și dotarea secțiilor de sterilizare și ortopedie din cadrul Spitalului Județean Tulcea – lucrările sunt în derulare;
- reabilitare corp clădire Spital Orășenesc Măcin – în procedură de licitaţie proiectare+execuţie;
- Totodată, în cadrul proiectului va fi implementat conceptul de telemedicină între spitalele beneficiare.
De asemenea, proiectele pentru reabilitarea, conservarea unor obiective de patrimoniu cultural din judeţul Tulcea înseamnă aproximativ 32 de milioane de lei. Şi aceste investiţii se fac cu bani europeni.
„Reabilitarea Farului Comisiei Europene a Dunării din Sulina este extrem de importantă pe ceea ce înseamnă promovarea valorilor culturale. Aici avem lucrări în execuţie la ora actuală şi se lucrează, de asemenea, la restaurarea Casei Panaghia din Babadag şi a Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea.
Sunt investiţii care urmăresc să valorifice potențialul turistic uriaș al județului nostru”, a spus Horia Teodorescu.
Tot cu fonduri europene se face şi Podul peste Dunăre Tulcea – Brăila, a cărui construcţie se află la ora actuală în plină desfăşurare.
„Împreună cu Drumul Expres Tulcea – Constanţa care va realiza legătura între localităţile Constanţa – Babadag – Tulcea – Isaccea – Măcin – Brăila avem un complex de investiţii fanion cu implicaţii economice majoare în beneficiul tulcenilor şi nu numai”, a conchis Horia Teodorescu.
SURSA: ZIARUL DELTA