Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

„Președintele Horia Teodorescu s-a luptat pentru Podul Brăila – Tulcea, premierul Orban își face poze pentru campanie“ „Președintele Horia Teodorescu s-a luptat pentru Podul Brăila – Tulcea, premierul Orban își face poze pentru campanie“
Premierul României, Ludovic Orban, a fost în vizită de lucru, alături de ministrul transporturilor, la Brăila, la şantierul Podului de peste Dunăre. Da, a... „Președintele Horia Teodorescu s-a luptat pentru Podul Brăila – Tulcea, premierul Orban își face poze pentru campanie“

Premierul României, Ludovic Orban, a fost în vizită de lucru, alături de ministrul transporturilor, la Brăila, la şantierul Podului de peste Dunăre.

Da, a fost foarte frumos, s-au lăudat că este „cea mai mare dezvoltare a infrastructurii de transport rutier din istoria României”, cu o valoare estimată de 500 de milioane de euro.

Realizarea acestui pod reprezintă un deziderat al tulcenilor de peste 30 de ani, perioadă în care s-au făcut mai multe demersuri rămase fără răspuns.

Ceea ce nu ne spune onor prim-ministrul României, Ludovic Orban, este că acest proiect, construcţia  propriu-zisă a Podului Brăila -Tulcea este rezultatul demersurilor şi eforturilor făcute de Horia Teodorescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, şi a lui Eugen Teodorevici, în calitatea sa de ministru al finanţelor (la vremea respectivă) susținuți de doi foști premieri.

Da, în perioada în care Horia Teodorescu şi Eugen Teodorovici se zbăteau să includă proiectul în bugetul de stat, să identifice sumele necesare finanţării şi să continuie lucrările construcţiei podului, domnul Ludovic Orban era ocupat cu alegeri anticipate, cu dizolvarea parlamentului chiar dacă pandemia de Coronavirus își anunțase de mult prezența și erau deja previzibile unele dintre nenorocirile care aveau să urmeze. Dar la noi erau importante anticipatele și ca PNL să obțină toată puterea.

Desigur, era foarte ocupat domnul Orban cu anticipatele, așadar, apoi s-a izolat la Vila lac de unde urmărea cu atenție și îngrijorare procentele PNL, statul degeaba fiind activitatea principală a premierului liberal pentru ca, dintr-o dată, în campanie electorală, să mergă pe șantierul Podului suspendat peste Dunăre Brăila-Tulcea, să-și facă poze de grup, să-și aroge deja munca titanică a celor care s-a luptat ani la rând pentru acest proiect.

Președintele Consiliului Județean Tulcea și un grup mic de oameni care-au crezut în acest proiect au făcut posibil acest vis al tulcenil despre care se-nghesuie acum să vorbească liberalii ca și când ar fi făcut cel mai mărunt gest în acest sens/

La Podul Basarab, după finalizare, fostul primar Sorin Oprescu a pus o plăcuţă pe care scrie: „Început de Băsescu, terminat de Oprescu”.

Mă întrebam aşa, retoric, oare Orban o avea atâta decenţa să recunoască că proiectul a fost început, continuat de PSD? Nu cred. Din fericire, nu cred că vor avea ocazia pentru că lucrările la pod vot continua iar președintele Teodorescu este săptămânal pe șantier.

Acest proiect, Drumul expres Buzău-Brăila-Tulcea-Constanța, care va lega Moldova de Delta Dunării, de litoral și de restul lumii erste un proiect pentru România care a fost gândit și pus în operă de social democrați.

Proiectul început de Orban şi, cel mai probabil, şi terminat tot de el va fi maximum „podul peste lockdown prelungit până la şomaj și faliment”. Cu șomajul are o legătură directă pentru că, vă amintiți cu toții,  a devenit premier din postura de şomer şi va reveni la statutul de şomer după ce va fi demis de Parlament, a doua oară, pentru „buna guvernare”, evident.

Radu Anișoara

Deputat PSD Tulcea