Horia Teodorescu: Dacă operatorii din turism erau primari PNL, poate ar fi captat atenția Guvernului (P)
ActualitateDezvaluiri 19 septembrie 2020 D.C.
România s-a scufundat complet în criza generată de pandemia COVID-19, fără rezerve de produse esențiale, fără o strategie sau un plan de acțiune. Cu un Guvern preocupat exclusiv de campania electorală și de securizarea locurilor pentru oamenii de casă în fruntea administrațiilor locale, economia țării se prăbușește în lipsa unor măsuri de sprijin pentru angajatori și pentru angajați.
Întâmplarea face ca luna stabilită pentru alegerile locale să coincidă cu finalul sezonului turistic pentru majoritatea destinațiilor din România, din fericire încă nu și în Delta Dunării, unde sezonul turistic se întinde până în luna noiembrie. Astfel că în zilele în care PNL-ul își numără primarii și consilierii și își calculează bugetele pentru viitoarele contracte cu dedicație, o parte din operatorii de turism închid porțile fără multe speranțe de a le redeschide anul viitor.
Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, atrage atenția asupra situației dezastruoase în care antreprenorii și angajații din industria HORECA se găsesc din cauza lipsei oricărei măsuri de susținere din partea Guvernului.
„Ne-am obișnuit ca Guvernul să ne întoarcă spatele atunci când cerem sprijin pentru dezvoltare, când cerem politici coerente și facilități pentru atragerea de investitori, când cerem normalitate în sistemul sanitar și în educație. Știm că țara e prea departe pentru politicienii de top, că nu sunt autostrăzi pentru coloanele oficiale și că atenția și îngrijorarea se exprimă mai bine în conferința de presă de la Palat. PNL ne-a arătat asta, iar noi ne-am străduit, la nivel județean, să balansăm incompetența și nepăsarea lor cu fapte care să facă diferența în dezvoltare și în nivelul de trai al oamenilor. Însă, într-un an nemaivăzut, cum a fost 2020, a fost nevoie de mai mult decât voința și munca noastră pentru a-i sprijini pe toți cei afectați. Merg printre oameni, discut cu antreprenorii din județ și sunt revoltat când văd că afaceri extraordinare, construite cu greu și devenite, în timp, emblematice pentru turismul din Deltă sunt pe marginea prăpastiei. Noi, la nivel de județ, nu avem posibilitatea de a le întinde o mână de ajutor. Ne uităm împreună cu ei spre responsabilii de la București, dar iată că au trecut mai mult de șase luni și înspre noi nu se uită nimeni.”, a declarat Horia Teodorescu.
Asociațiile operatorilor de turism din Delta Dunării au cerut, încă din aprilie, sprijinul Guvernului PNL pentru a evita falimentul. Solicitarea a venit în condițiile în care restricțiile impuse de pandemie au redus activitatea la zero. Cheltuielile cu personalul și bugetele erau deja subțiate de pregătirile pentru sezon și amenințau să îi aducă în incapacitate de plată. Deși s-au vehiculat multe scenarii, ajutorul a întârziat să apară, iar Horia Teodorescu este de părere că lipsa de reacție se explică mai ales în contextul anului electoral.
„Turismul este încă un exemplu al strategiei electorale PNL care profită de o situație dramatică. De jumătate de an, HORECA cere ajutor, iar cu o săptămână înainte de alegeri Guvernul le răspunde cu o aplicație de colectare a datelor pe care ei o numesc sprijin pentru IMM-uri. Stimați guvernanți, antreprenorii sunt oameni care și-au construit afaceri de succes pe forțele proprii, creează locuri de muncă, plătesc salarii și taxe care susțin economia. Nu-i considerați proști, nu profitați de disperarea lor de a-și salva afacerile doar pentru a le obține voturile. O pagină de internet nu este un sprijin, este o doar nouă metodă de șantaj electoral, aceeași metodă după care s-au distribuit și banii către administrațiile locale.”, transmite președintele consiliului județean.
Turismul este unul dintre principalii piloni ai strategiei pentru dezvoltarea județului Tulcea, care a beneficiat de investiții majore din fondurile europene, atrase de Consiliul Județean. În ultimii ani, până la izbucnirea pandemiei, sectorul a menținut un ritm al dezvoltării spectaculos, ocupând în 2018 locul întâi la nivel național, cu o creștere a numărului de turiști de 67% față de anul anterior. În primele șapte luni din 2020, însă, în județul Tulcea, numărul turiștilor a fost cu aproape 46% mai mic, comparativ cu aceeași perioadă din 2019.
(P)