Mirela Furtună: „Când vorbim despre turism nu ne referim la vacanțele guvernanților ci la un întreg sector economic care are nevoie de sprijin”(P)
ActualitatePolitica 3 decembrie 2020 D.C.
Unul dintre pilonii principali pe care se bazează economia județului Tulcea, sectorul turistic, a fost și unul dintre sectoarele cel mai greu lovite de restricțiile impuse în contextul pandemiei de anul acesta. Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică arată că, în primele nouă luni ale acestui an, numărul turiştilor în judeţul Tulcea a fost cu aproape 30% mai mic decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, cheltuielile operatorilor din turism nu au scăzut, iar sprijinul din partea Guvernului a întârziat până în acest moment să ajungă la afacerile afectate.
În contextul discuțiilor la nivelul guvernamental cu privire la acordarea voucherelor de vacanță pentru anul 2021, deputatul PSD Mirela Furtună solicită Premierului să cântărească bine deciziile, pentru a nu risca să condamne turismul românesc la încă un sezon negru.
„Impactul pozitiv al voucherelor de vacanță asupra dezvoltării turismului se vede cu ochiul liber în cifrele ultimilor ani. Ne-am dorit ca românii să descopere această țară înainte de a alege să plece în străinătate. Inițiativa PSD de acordare a voucherelor de vacanță a reînviat practic această valoroasă ramură a economiei pe care unii erau gata să o declare necompetitivă și poate nenecesară. Din orice unghi privim măsura, fie naționalist, educativ sau strict economic, nu îi putem nega beneficiile. Atunci, de ce îndrăznim să punem în discuție necesitatea continuării ei, cu atât mai mult anul viitor. Faptul că după sezonul dezastruos 2020 mai avem un sector turistic se datorează acestei facilități. Între 25% și 60% din încasările operatorilor în acest an vin prin acest sistem. Înțeleg că pentru cei care împart bugetul, Delta Nilului e de preferat Deltei Dunării. Îmi permit să le spun că greșesc și îi invit să cunoască țara pe care o conduc. Mi-aș dori să îi văd la Tulcea și în afara mitingurilor electorale.”
Deputatul a vorbit și despre celelalte inițiative susținute de PSD pentru dezvoltarea turismului în județul Tulcea, în special în Delta Dunării, dar și despre nevoia ca acest sector să fie privit în afara calculelor electorale ale guvernului și administrațiilor locale.
„Am reușit recent să trecem în Parlament un proiect de modificare a legii Rezervației Biosferei. Am introdus reglementările care să protejeze habitatul astfel încât să putem face turism sustenabil în zonă. Totodată, sunt deja bine cunoscute proiectele începute de Consiliul Județean Tulcea pentru port și faleză, podul peste Dunăre, lucrările de modernizare a aeroportului, reabilitarea drumurilor județene și a obiectivelor de patrimoniu. Sunt proiecte de infrastructură esențiale pentru ca, într-un final să reușim să depășim vechea meteahnă românească „avem locuri frumoase dar nu avem cum să ajungem la ele”. Sunt mândră să vorbesc despre aceste realizări atât ca tulcean, cât și ca membru PSD, partidul care le-a susținut și promovat. Acesta este avantajul de a fi parte a unui partid ale cărui eforturi se văd în comunitatea din care faci parte, în dezvoltarea economiei, în nivelul de trai al oamenilor. Nu venim să cerem votul pentru un scaun în Parlament ci pentru continuarea acestor proiecte. România merită un guvern al românilor, nu al PNL sau al președintelui, un guvern care să implementeze proiecte care generează bunăstare în fiecare județ, indiferent de culoarea politică a aleșilor locali.”
În județul Tulcea sunt autorizate peste 10.800 de locuri de cazare, dintre care aproximativ 8.000 în Delta Dunării. În 2019, înainte de izbucnirea pandemiei, județul a înregistrat cel mai mare număr de turiști din ultimii ani, peste 168.000 de români și străini alegând această destinație de vacanță.