Taxe zero pe salariul minim, un proiect populist care poate crea mari probleme în sistemul public
ActualitatePolitica 18 februarie 2021 D.C.
Coaliția de centru-noaptea a propus un proiect populist care poate crea mari probleme în sistemul public, respectiv taxe zero pe salariul minim.
Creșterea salariului minim este absolut necesară, iar PSD se va lupta pentru acest deziderat. Noi am identificat soluții sustenabile, cum este cea a salariului minim în sectorul construcțiilor.
Totuși, o asemenea măsură, ridică câteva întrebări legitime pentru care este nevoie de un răspuns adecvat, de o strategie bugetar-fiscală care să nu lase angajații fără pensie sau fără asigurare de sănătate.
În acest sens, am adresat următoarele întrebări domnului Florin Cîțu, Prim-Ministrul României, și doamnei Raluca Turcan, Ministrul muncii și protecției sociale:
1. Cum s-ar diferența angajații cu salarii între 2400 și 4000 de lei brut, față de cei cu 2300 de lei? În lipsa taxelor pe salariul minim s-ar crea o situație bizară, în care salariul minim ar fi preferabil, deoarece un salariu brut de 3500 de lei ar însemna un venit net mai mic decât 2300 de lei, respectiv 2052 lei.
2. Dacă va fi aplicată o măsură similară cu cea de la pensii, în care toate veniturile până la 2300 de lei vor fi scutite de taxe și doar diferența între salariul minim și salariul brut va fi taxată, de unde va fi acoperit deficitul bugetar?
3. Care ar fi impactul bugetar al unei asemenea măsuri?
4. Cum se va calcula contribuția la pensie pentru cei care nu vor mai plăti taxe și cum vor fi asigurați în sistemul de sănătate? Pensia fiind calculată pe bază de contributivitate, în condițiile în care ei nu vor contribui rezultă că nu vor avea pensie.
5. Impozitul pe venit rămâne în bugetul administrației locale conform prevederilor legale. Totuși, implicit, dacă nu ai taxe, nu se percepe impozit, astfel încât vor scădea veniturile administrației publice locale. În consecință, cum vor fi compensate aceste pierderi de venituri? Această problemă va apărea mai ales în mediul rural și în urbanul mic, unde majoritatea angajaților au salariul minim.
6. Dacă se dorește creșterea puterii de cumpărare a celor care au salariul minim, de ce nu se crește salariul minim și, în același timp, să se scadă taxele, pentru a proteja atât angajații, cât și angajatorii? O soluție similară cu cea implementată de PSD pentru salariile din construcții.
Fără răspunsuri coerente la întrebările de mai sus riscăm să lăsăm peste 1,4 milioane de angajați fără pensii, fără asigurare de sănătate și fără nici un fel de protecție socială.
Mai mult, deficitul bugetar poate deveni nesustenabil, iar plata pensiilor actuale sau finanțarea sistemului medical să fie puse în pericol.
Deputat PSD Tulcea, Mirela Furtună