Bugetul de stat va fi adoptat în Guvern peste câteva zile, iar din declaraţiile premierului Florin Cîţu ne aşteptăm la un proiect de buget curajos, pentru că nu vor mai fi dirijate fonduri către sectoarele care produc pierderi.
Premierul spunea recent că 2021 va fi anul reformelor şi că, dacă vom continua să aruncăm bani mulţi către companiile de stat care produc pierderi, atunci vor câştiga doar şmecherii.
Bugetul pe acest an este discutat într-un moment complicat, în care avem pe de o parte criza sanitară, iar pe de altă parte trebuie să fim precauţi, întrucât incertitudinile din domeniul medical pot înrăutăţi oricând condiţiile economice.
Nu mai putem arunca bani către sectoarele nereformate, care produc doar pierderi. O economie solidă presupune nu doar un mediu privat puternic, ci şi companii ale statului viabile care să nu înghită fonduri cu nemiluita. Companiile de stat trebuie restructurate şi aduse pe profit, altfel ne furăm singuri căciula, iar în final ne va fi greu să majorăm salarii şi pensii.
Evident că este dificil să tai cheltuielile la stat, pentru că există o rezistenţă la reforme, dar este inacceptabil să mai continuăm aşa, când vedem câte probleme apar în România.
Criza medicală din ultimul an ne obligă să regândim rapid sectorul sanitar. E adevărat că s-au majorat în ultimii ani veniturile medicilor şi este foarte bine că s-a făcut asta, dar fără investiţii serioase în spitalele româneşti nu vom face faţă provocărilor care vor apărea în anii următori.
Bugetul de stat nu trebuie să semene cu un sac fără fund în care tot turnăm bani, dar nu cerem nimic la schimb.
2020 a fost anul în care am stabilizat economia, iar anul acesta trebuie demarate proiecte ambiţioase în toate sectoarele. Dacă vrem creştere economică sănătoasă, pe termen lung, atunci fiecare leu trebuie chibzuit atent. Am speranţa că guvernul Cîţu va prezenta Parlamentului un buget credibil şi sustenabil, care să asigure României dezvoltarea de care are nevoie.
E hilar să tot auzim criticile PSD pe tema întârzierii bugetului de stat. Las la o parte modul neprofesionist în care social-democraţii au înţeles să împartă în ultimii ani resursele financiare ale ţării, dar am o întrebare pentru Marcel Ciolacu şi cei din jurul său: când a intrat în vigoare bugetul de stat în urmă cu doi ani? Pentru cei care au uitat, le dau un indiciu: trecuse Paştele, iar România încă nu avea un buget adoptat. Iar la acea vreme nu era nici pandemie şi nici criză economică.
George Șișcu
Deputat PNL în Parlamentul României