Județul Tulcea se confruntă cu un deficit de forță de muncă, atât în industria HoReCa, cât și în alte industrii prelucrătoare, cum este Șantierul Naval din Tulcea.
Din această cauză, mulți dintre antreprenori au căutat să suplinească deficitul de forță de muncă prin angajarea unor muncitori extracomunitari, precum muncitori vietnamezi.
Având în vedere situația generalizată la nivelul întregii țări cu privire la deficitul de forță de muncă, mai ales în anumite domenii, în 2018 Guvernul României a încheiat cu Republica Socialistă Vietnam un memorandum cu privire la cooperarea în domeniul muncii și protecției sociale.
De asemenea, la 1 august 2020 a intrat în vigoare acordul comercial UE-Vietnam, un acord care facilitează desfășurarea de activități comerciale în Vietnam pentru firmele europene și elimină taxele vamale pentru 99% din mărfurile comercializate între cele două părți.
Având în vedere aceste aspecte și ținând cont de recenta înființare la Tulcea a Camerei de Comerț Bilaterale România – R.S. Vietnam, reprezentată de doamna Anisoara Radu, fost deputat de Tulcea, am adresat o serie de întrebări Ministerului Muncii, iar răspunsul primit îl consider util mai ales pentru angajatorii care doresc să apeleze la muncitori vietnamezi.
Astfel, în funcție de tipul activității pe care urmează să o desfășoare în România și în limitele stabilite anual pe tipuri de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă, lucrătorii vietnamezi pot fi încadrați în muncă ca: lucrători permanenți, lucrători stagiari, lucrători au pair, lucrători sezonieri; lucrători înalt calificați; lucrători detașați, lucrători ICT, personal cu calificare specială.
Pentru angajarea acestora, angajatorii trebuie să parcurgă următoarele etape: a) obținerea avizului de angajare/detașare de la Inspectoratul General pentru Imigrări; b) obținerea unei vize de lungă ședere; c) obținerea dreptului de ședere; d) eliberarea unui permis de ședere în scop de muncă / în scop de detașare.
Prin dispozițiile HG nr. 1.133/2020 privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2021 a fost stabilit la 25.000 de lucrători extracomunitari (inclusiv muncitori vietnamezi), care poate fi suplimentat dacă este necesar.
În anul 2020 au fost încheiate 7131 de contracte de muncă între angajatorii români și cetățenii vietnamezi, dintre care 6620 de persoane au avut contracte încheiate în România. De asemenea, au fost încheiate în aceeași perioadă 2056 de contracte de muncă noi pentru 1972 de cetățeni vietnamezi.
Consider că informațiile prezentate în acest comunicat pot fi de ajutor angajatorilor români în cautare de forță de muncă extracomunitară, mai ales lucrători vietnamezi, județul Tulcea fiind unul dintre principalii beneficiari.
Mirela Furtună, deputat PSD Tulcea