Muzeul de Istorie și Arheologie
Ziarul Cultural 14 august 2022 D.C.
#Ghid editat prin proiectul Promovarea obiectivelor culturale din județul Tulcea 2, cofinanţat de Consiliul Județean Tulcea
Adresa: Strada Gloriei, Parcul Monumentul
Independenței tel. 0240 513 626
Program: mai – septembrie Û marţi-duminică:
900–1700; ultima intrare ora 1600; luni închis octombrie
– aprilie: marţi-duminică: 800–1600; ultima intrare ora
1500; luni închis
Taxe: copii, elevi, studenți, pensionari – 5 lei; adulți
–8 lei ghidaj în lb. română/grup – 40 lei ghidaj în lb. străină/grup – 40 lei fotografiat profesionist
/oră – 100 lei filmat profesionist /oră – 500 lei
Muzeul de Istorie și Arheologie reprezintă o componentă principală a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea. Deși se considera că actul său de fondare este consfințit prin organizarea expoziției permanente de istorie și arheologie, în anul 1975, într-o clădire construită în Parcul Monumentul Independenței, pe locul cetății antice Aegyssus, este evident că „istoria” sa se identifică în totalitate cu evoluția de peste 50 de ani a instituției muzeale din județul Tulcea, perioadă în care au avut loc importante restructurări și transformări, unele dintre acestea cu adevărat fundamentale.
Un loc aparte în circuitul de vizitare îl ocupă Tezaurul nord-dobrogean, expoziție cu caracter permanent inaugurată în anul 2007, unde sunt prezentate tematic, într-o succesiune cronologică, piesele de excepție deținute de instituția muzeală: tezaure monetare, obiecte de podoabă din aur și argint, accesorii vestimentare, piese de cult și carte veche.
Expoziția Sângele Martirilor se concentrează asupra fenomenului religios reprezentat de adoptarea creștinismului de către populația locală de pe țărmul vestic al Pontului Euxin, consolidat prin focul persecuțiilor religioase din primele secole după Hristos și care devine un fenomen social în secolul al III-lea p.Chr. În acest context, o importanță deosebită o are descoperirea bazilicii de la Niculițel în anul 1971, monument ce a adăpostit trupurile a patru martiri: Zotikos, Attalos, Kamasi(o)s și Philippos.
În spațiul expozițional se individualizează racla în care au fost descoperite scheletele martirilor, restaurată în laboratoarele Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea.