5 octombrie a fost declarată Zi Mondială a Educaţiei, ca simbol al aprecierii faţă de contribuţia pe care profesorii o au în dezvoltarea tinerilor. Este totodată un bun prilej pentru a remarca rolul profesorilor în cadrul societăţii, un rol care în multe situaţii nu este înţeles cum se cuvine.
Importanţa educaţiei în cazul societăţii româneşti este uriaşă. O generaţie fără aplecare către cunoaştere, va influenţa în mod negativ dezvoltarea unei ţări. În schimb, o generaţie educată va face întotdeauna diferenţa între bine şi rău, nu se va lăsa uşor influenţată sau manipulată şi, la fel de important, va crede în valori.
Într-un stat în care educaţia reprezintă o prioritate, oamenii nu mai sunt vulnerabili, pentru că pot anticipa situaţiile de criză şi le pot rezolva cu uşurinţă atunci când acestea apar.
Însă educaţia nu înseamnă doar a merge la şcoală. Nu înseamnă doar acei ani de studiu, pentru că procesul de învăţare trebuie să fie continuu. Dar în şcoală se pun seminţele, pentru ca mai târziu să poată fi culese şi roadele.
Fără îndoială că şansele unui tânăr de a obţine rezultate mai bune cresc pe măsură ce şi părinţii sunt mai implicaţi în educaţia acestuia. De altfel, părinţii trebuie să conştientizeze că au un rol cheie în colaborarea cu şcoala, pentru a creşte performanţa copilului.
Pe de altă parte, important este să asigurăm şi infrastructura şcolară necesară. Avem nevoie de şcoli cu laboratoare dotate, cu săli de curs în care elevul să intre cu drag, cu materiale didactice care să corespundă vremurilor actuale. Sunt lucruri care se pot rezolva, cu răbdare şi cu o înţelegere sporită din partea guvernanţilor.
La mulţi, dragi dascăli, să aveţi putere de muncă, inspiraţie şi răbdare!
La mulţi, dragi elevi, să fiţi entuziaşti, dornici de cunoaştere şi să aveţi încredere în cei care vă îndrumă paşii!
George Șișcu
Deputat PNL în Parlamentul României