Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Deschiderea şcolilor – un fiasco Deschiderea şcolilor – un fiasco
Ministerul Educaţiei a decis ca toate şcolile în care profesorii şi personalul auxiliar este vaccinat în proporţie de minimum 60% să înceapă cursurile în... Deschiderea şcolilor – un fiasco

foto arhivă

Ministerul Educaţiei a decis ca toate şcolile în care profesorii şi personalul auxiliar este vaccinat în proporţie de minimum 60% să înceapă cursurile în format fizic.

Această decizie nu are la bază o analiză reală asupra riscurilor epidemiologice, este doar o decizie care are rolul de a ascunde faptul că în perioada de vară Ministerul Educaţiei nu a pregătit şcolile pentru venirea valului 4.
În condiţiile actuale din România, în care mulţi copii nu au acces la internet sau platforme de învăţare online, necesitatea deschiderii şcolilor este evidentă, dar acest lucru trebuie făcut în condiţii de siguranţă atât pentru elevi, cât şi pentru profesori.
Astfel, nu este suficient ca 60% din personalul din şsoală să fie vaccinat, este necesară testarea pe scară largă şi periodică a profesorilor şi a elevilor. De aceea, decizia de deschidere a şcolilor trebuie revizuită în momentul în care ajung suficiente teste rapide în şcoli.
De asemenea, deschiderea şcolilor trebuie să ţină cont şi de rata de incidenţă din localitate. Nu are sens să ţinem şcolile închise în localităţile cu o rată de incidenţă scăzută şi le deschidem în marile oraşe, unde rata de incidenţă este foarte mare la ora actuală.
Criteriul exclusiv al vaccinării personalului şcolii, impus de Ministerul Educaţiei, este contraproductiv din două motive. Pe de o parte, generează anomalii, în sensul în care există şcoli în localităţi unde incidenţa e foarte scăzută, dar şcolile încep online.
Pe de altă parte, există situaţii în care profesorii sunt vaccinaţi în proporţie mare, dar personalul auxiliar care nu interacţionează cu elevii nu este vaccinat şi astfel nu se atinge ţinta de 60% impusă de minister, iar şcoala este obligată să înceapă cursurile online.
Mai mult, nu se ţine cont de un alt criteriu foarte important, respectiv de accesul elevilor la învăţământul online.
Astfel, PSD consideră că este necesară o descentralizare reală a deciziilor privind închiderea unităților de învățământ la nivelul consiliului de administrație al școlii, cu avizul autorității de sănătate publică și consultarea tuturor factorilor implicați. De asemenea, susţinem necesitatea introducerii unor criterii clare, care, fără a fi cumulative, să vizeaze nivelul de infectare dintr-o localitate, gradul de vaccinare al profesorilor, dar și posibilitățile reale ale fiecărei școli de asigurare a desfășurării activității școlare în siguranță.
Dreptul fundamental al copiilor de a avea acces la educație nu trebuie condiționat de vaccinarea profesorilor. Este profund incorect să sancționezi copiii și accesul lor la educație pentru că nu s-au vaccinat dascălii. Apare o discriminare între elevi, din motive independente de aceștia!

Deputat Mirela Furtună, PSD Tulcea