PRIMARUL RAHĂU, LA UN AN DE MANDAT.PROIECTE ȘI REALIZĂRI PENTRU COMUNA CRIȘAN
ActualitatePolitica 30 noiembrie 2021 D.C.
„A fost un prim an de mandat destul de dificil prin prisma faptului că a fost destul de greu de colaborat cu ministerele, a fost o perioadă de instabilitate guvernamentală, depindem destul de mult și de ARBDD, unde lucrurile merg foarte greu, dar cu toate acestea am reușit să punem pe roate destul de multe proiecte. Cea mai grea fază este cea de plecare, cea birocratică, după cum se știe, pană ajungem la faza de construcție e destul de mult de lucru, chiar mai mult decât construcția în sine! “ne-a declarat primarul comunei Crișan, Silviu Rahău.
„Voi enumera proiectele și realizările de dincolo de muncă de zi cu zi, de gospodărie comunală. Am semnat contractul de finanțare cu PNDL pentru “Reabilitare şi extindere iluminat public în comună Crişan, judeţul Tulcea” și am depus un proiect cu o valoare totală de 770.493,41 lei (cu TVA) prin intermediul Programului Operaţional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020 denumit:
“Accesul la serviciile de bază prin modernizarea serviciilor de securitate și siguranță la nivelul comunei Crișan, județul Tulcea” prin care vom achiziționa două vehicule utilitare tip UTV, o autoutilitară cu cabină dublă 4×4, o pompă mobilă Fox generația 4.
A fost depusă pe PNI documentația în vederea obținerii unei finanțări pentru modernizarea DC 7 Crișan Caraorman– tronson I precum și a celorlalte străzi din interiorul comunei Crișan ne modernizate.
Au fost demolate anexele din curtea Primăriei și a fost dat ordinul de începere a lucrărilor la Construire sediu nou primărie – există finanțare și constructorul a început să aducă materialele. A fost întocmită documentația de evaluare risc la securitate fizică a 9 imobile din patrimoniul UAT.
Se lucrează la documentația pentru racordarea Sălii de sport din Crișan la energie electrică -aici energia se asigură cu un cablu de curent de la școala gimnazială Crișan, practic o improvizație, se lucrează la elaborarea documentației pentru depunerea pe AFM a proiectului ce vizează Creşterea eficienţei energetice a Sălii de sport Crișan
A fost amenajat centrul civic al localității Crișan, scena, cu banner mascare a clădirilor cu aspect neîngrijit ce aparțin unor firme aflate în lichidare.
De menționat că au fost montate sisteme de supraveghere video în zone sensibile din comună, pentru păstrarea curățeniei și a ordinii publice.
Au fost finalizate lucrările la Dispensarul Uman Crișan. Din dorința de a atrage medici în zonă au fost dotate camerele medicilor cu bunuri casnice necesare pentru a putea locui efectiv. Precizez că sunt permanent în legătură cu medici și instituții pentru a atrage personal medical în comună.
Facem demersuri la ARBDD pentru scoaterea dopurilor, plaurilor, din canalul ce se află în spatele localității Crișan. Din nou, foarte multă birocrație…
A fost închiriată pășunea către crescătorii de animale în baza solicitării acestora, ținând cont de disponibilul existent la nivel de UAT.
Au fost efectuate reparații la utilajele din dotarea Primăriei -tractor, buldo excavator, remorcă + ambulanță.
Sunt urmărite lucrările de modernizare la DC 7 – tronson ÎI
Dincolo de proiectele ce vizează întreaga comună Crișan, am rezolvat și probleme punctuale în localitățile Caraorman Și Mila 23, a precizat primarul Rahău.
INVESTIȚII PENTRU DEZVOLTARE LA CARAORMAN
Satul Caraorman a fost văzut mai mereu că o „rudă mai îndepărtată, dar nu mai este cazul “. Încă din primele zile de la preluarea mandatului de primar, împreună cu toți colegii din Consiliul Local, care au mereu ușa deschisă pentru propuneri și rezolvarea problemelor din comună, am dispus repararea podul plutitor care asigură legătura între Crișan și Caraorman.
Prin intermediul unor oameni de bine am reușit transferul unei ambulanțe pentru a deservi localitatea Caraorman.
A fost efectuată o lucrare de reprofilare a străzii principale din Caraorman, cu utilajele proprii.
Lucrează la elaborarea documentației pentru depunerea pe AFM a proiectului ce vizează Creşterea eficienţei energetice a clădirii publice Școala Gimnaziala Caraorman.
Foarte important, facem demersuri pentru urgentarea preluării sistemului de apă de la Caraorman prin H.G..
MILA 23, MAI ACCESIBILĂ DUPĂ PRIMA LUCRARE DE DECOLMATARE INIȚIATĂ ȘI FINANȚATĂ DE PRIMĂRIE
Facem demersuri pentru punerea în funcțiune a sistemelor de canalizare de la Crișan și Mila 23. Lucrări pentru reprofilarea pavelelor din Crișan și Mila 23, existente datorate diverselor săpături, etc. Am racordat stație pompare Mila 23 și magaziile din Crișan, Cămin Cultural Mila 23 la energie electrică.
Am reușit curățarea canalului 22, cea mai folosită zonă de acces a mijloacelor de transport navale spre Milă 23. Intervenția în zona era necesară mai ales după ce în ultima perioadă accesul se făcea foarte greu, după ce mai mulți copaci se prăbușiseră în apă, au fost motoare lovite, cursele zilnice de pasageri trec pe acolo, turiștii. „
Acțiunea a fost comandată și plătită de Primăria Crișan și iată că după mult timp am reușit să curățăm zona și să ușurăm accesul spre localitatea Mila 23” a declarat inițiatorul acestei acțiuni, primarul comunei Crișan, Silviu Rahău.
CULTURAL, TURISM
Ca infrastructură pentru diversele activități culturale care atrag totodată turiştii, au fost dotate și modernizate căminele culturale din Caraorman și Mila 23.
A fost reparată scena Căminului cultural din Mila 23, acolo unde au loc diverse activităţi culturale care atrag foarte multă lume.
Am organizat cu succes Sărbătoarea borşului de peşte din Delta Dunării, ediţia a II-a, cu sprijinul sponsorilor, cu artiști cunoscuți, eveniment ce a atras mulți turiști și a promovat tradițiile locale.
Căminul cultural din Caraorman a fost dotat cu aer condiționat și alte elemente de mobilier.
În premieră, fost demarată procedura de realizare a stemei comunei dar și procedura de elaborare a monografiei comunei Crișan.
„Dacă e mult sau puțin pentru primul an de mandat, asta pot spune locuitorii comunei, cei care așteaptă de zeci de ani modernizarea comunei, în special pentru viitorul ei, pentru copii comunei, pentru ca aceștia să nu își mai dorească neapărat să plece. Să sperăm că vom avea mai mult sprijin și înțelegere la nivel înalt, că unii vor înțelege că viața în Delta Dunării este grea, este altfel și nu avem timp de pierdut cu birocrația. Am demarat și vom mai demara proiecte cu fonduri europene pentru că acesta e viitorul, ele vor merge înainte și vor fi vizibile în bunăstarea localnicilor, mai ales cele de infrastructură “a concluzionat primarul Silviu Rahău.