Școala ,,Alexandru Ciucurencu” se mândrește cu patrimoniul dobrogean
ActualitateFotocomentariul zilei 9 aprilie 2022 D.C.
Școala Gimnazială ,,Alexandru Ciucurencu”-Tulcea a găzduit în perioada 28 martie-1aprilie 2022 mobilitatea partenerilor din Proiectul Not all classes have walls (ERASMUS+). Proiectul a oferit oportunitatea stabilirii unui dialog la nivel intercultural cu alte patru țări: Bulgaria, Macedonia de Nord, Turcia, Slovacia. Italia nu a participat din cauza actualului conflict de la granița României.
Lucrările mobilității au fost binecuvântate în deschidere de P.S.Visarion, Episcopul Tulcii. La festivitatea de deschidere, alături de directoarea școlii, prof. Partebună Nicoleta, au fost prezenți și Pc. Pr. Inspector Strat Ionel, reprezentant al ISJ Tulcea, Dna Prof. Calenic Floarea, invitată de onoare a școlii noastre, cadre didactice, părinți și elevi.
A fost o săptămână extrem de benefică sub toate aspectele, acumulând o bogată experiență, în ceea ce privește valențele multiculturale ale Dobrogei. Prin intermediul atelierelor, al vizitelor la muzee și la principalele obiective turistice din județele Tulcea și Constanța, s-a realizat o incursiune în spațiul cultural, istoric, religios, geografic, social dobrogean.
Activitățile comune pe care elevii și profesorii le-au realizat sub coordonarea P.Î.P Rusu Luciana au fost: prezentarea tradițiilor și obiceiurilor din țările partenere, atelier de olărit la Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea, atelier ”Eurocolaj-Tulcea lui Constantin Găvenea” la Casa Avramide-ICEM Tulcea, ,,Dans și sănătate-dans tradițional românesc –Alunelu”, atelier de creații vestimentare din materiale reciclabile, excursii la mănăstirile Cocoș și Celic, Martiriconul de la Niculițel, Cetatea Enisala, Delfinariu, Muzeul Marinei Constanța, Piața Ovidiu, Portul Tomis.
Elevii au avut o experiență interesantă, și-au dezvoltat competențele și abilitățile de comunicare în limba engleză, de socializare, muncă în echipă, relaționare.
Proiectul, prin activităţile sale specifice, a constituit pentru toți partenerii un prilej de a cunoaște cultura, tradițiile și istoria ţărilor partenere și, totodată, de a promova propriile valori și tradiții într-un context internațional. Participarea la activităţi a avut un impact pozitiv asupra tuturor participanților, cadrele didactice având şansa de a acumula noi cunoștințe, de a-și forma deprinderi, de a face schimb de experienţă cu profesori din alte state europene, de a cunoaște sisteme educaționale din Europa.
Prof. Marin Valerica, membră a echipei de proiect
Școala Gimnazială ”Alexandru Ciucurencu”-Tulcea