Pe de altă parte, este urgent să fie accelerate procedurile pentru demararea proiectelor prin PNRR. Avem la dispoziție 29 de miliarde de euro, dar banii nu vor veni oricum, ci avem nevoie de proiecte concrete, dar mai ales este obligatoriu ca acestea să fie finalizate până în 2026. Altfel, vom fi puși să returnăm banii. Suntem într-o cursă contracronometru, iar orice zi care trece și în care nu se face nimic poate fi considerată o zi pierdută.
Același ministru Marcel Boloș preciza recent că se uită cu invidie la Italia care a implementat deja 10 la sută din PNRR. Este evident un semnal de alarmă tras de ministrul Fondurilor Europene.
Din păcate avem experiența neplăcută din anii anteriori, când nu am reușit să atragem integral banii de la Uniunea Europeană. Nici măcar nu este cazul să inventăm noi roata, ci ar trebui să vedem cum au reușit alții să fie campioni la atras fonduri. Mă refer în primul rând la Polonia, care în exercițiile financiare anterioare a atras sută la sută din fondurile alocate.
Sunt proiecte mari de infrastructură de care țara noastră are nevoie. Vedem că securitatea alimentară a devenit punct central pe agenda statelor din întreaga lume. Pandemia ne-a demonstrat de asemenea că este necesar să ai un sistem medical bine pus la punct.
Banii europeni reprezintă resursa principală pentru a moderniza România. PIB-ul României este estimat la finalul acestui an la 260 miliarde de euro. În următorii 6-7 ani avem la dispoziție, dacă adăugăm și banii pentru investiții de la bugetul național, cam jumătate din PIB-ul țării pentru a schimba în bine fața României. Suntem într-un moment prielnic, nici măcar un euro nu trebuie irosit!
George Șișcu
Deputat PNL în Parlamentul României