Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

​Ca urmare a summitului NATO de la Madrid, România a devenit o țară mult mai sigură ​Ca urmare a summitului NATO de la Madrid, România a devenit o țară mult mai sigură
La finalul lunii iunie a avut loc la Madrid un summit crucial pentru viitorul NATO și pentru securitatea flancului estic al acesteia. ​Odată cu... ​Ca urmare a summitului NATO de la Madrid, România a devenit o țară mult mai sigură

La finalul lunii iunie a avut loc la Madrid un summit crucial pentru viitorul NATO și pentru securitatea flancului estic al acesteia.

​Odată cu agresiunea Rusiei în Ucraina, adoptarea Noului Concept Strategic al NATO trebuia să fie adaptat noului context geopolitic.
​Trebuie subliniat faptul că deciziile care se iau în cadrul alianței politico-militare au la bază liniile directoare din Conceptul Strategic.

​În 2011, când a fost adoptat Conceptul Strategic anterior, principalele surse de risc la adresa securității în Europa erau reprezentate de terorism și imigrația ilegală, accentul fiind pus pe flancul sudic al NATO.

​România a obținut la summitul NATO de la Madrid tot ce și-a propus, iar asta se datorează eforturilor susținute ale Președinției, Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Externe.

​Un punct extrem de important a fost obținerea desemnării Mării Negre drept zonă strategică pentru Alianță, ceea ce înseamnă o creștere a interesului aliaților noștri pentru această zonă, cu consecințe în planul asigurării securității la granița maritimă a României, precum și o garanție de securitate suplimentară pentru firmele ce vor desfășura activități economice în Zona Economică Exclusivă a României din Marea Neagră. Putem spune, fără să greșim, că Marea Neagră nu e un lac rusesc.

​De asemenea, România a obținut, cu mari eforturi, desemnarea Rusiei drept cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa păcii și securității în Europa. Acest lucru va duce la creșterea capabilităților NATO de descurajare pe întreg flancul estic al Alianței, cu rezultatul palpabil al creșterii securității României și celorlalte state aliate de pe acest flanc.

​Un alt punct obținut de România în vederea creșterii securității și rezilienței a fost creșterea numărului de trupe aliate pe teritoriul nostru, până la nivel de brigadă. Atât președintele SUA, Joe Biden, cât și președintele francez, Emmanuel Macron, și-au asumat public suplimentarea trupelor de pe teritoriul României.

​Nu în ultimul rând, statele NATO au dat undă verde integrării Finlandei și Suediei în Alianță, ceea ce va duce la creșterea nivelului de securitate pe întreg flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.
​Ca urmare a summitului NATO de la Madrid, România a devenit o țară mult mai sigură  și mai rezilientă, un succes care merită punctat în acest context geostrategic plin de incertitudini și vulnerabilități.​

Mirela Furtună
Deputat PSD Tulcea