Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Scandal fake cu „caii salbatici”, la Dunavățu de Jos? Poliția spune că faptele nu se confirmă. ARBDD spune că nu există cai sălbatici în zona respectivă și că toți au proprietari care ii vând Scandal fake cu „caii salbatici”, la Dunavățu de Jos? Poliția spune că faptele nu se confirmă. ARBDD spune că nu există cai sălbatici în zona respectivă și că toți au proprietari care ii vând
Update : În ceea ce privește solicitarea dumneavoastră privind evenimentul produs la data de 9 decembrie 2022 în care se precizează posibilitatea furtului unor... Scandal fake cu „caii salbatici”, la Dunavățu de Jos? Poliția spune că faptele nu se confirmă. ARBDD spune că nu există cai sălbatici în zona respectivă și că toți au proprietari care ii vând

Update : În ceea ce privește solicitarea dumneavoastră privind evenimentul produs la data de 9 decembrie 2022 în care se precizează posibilitatea furtului unor cabaline din zona deltaică, respectiv Pădurea Letea și transportul acestora cu o barjă către abator, menționăm faptul că polițiștii s-au sesizat cu privire la cele expuse mai sus, fapt pentru care au întreprins activități polițienești operative pentru identificarea persoanelor implicate și a animalelor.
Până la această data, cele sesizate nu se confirmă.
În continuare, polițiștii împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Tulcea monitorizează zona în vederea prevenirii și combaterii evenimentelor de natură infracțională”transmite IPJ Tulcea .

Surse din zonă spun că „acolo este o cearta între cei din Murighiol și cei din Dunavat care au cai sau vaci la Dranov”.

„A fost reluată practica trimiterii la abatoare a cailor sălbatici din Deltă chiar în preajma Sărbătorilor, după ce sezonul turistic s-a încheiat” spun reprezentanții grupului de inițiativă ”S.O.S. Caii Deltei” care nu se si semnează.

Telefonul de contact aparține însă unei pensiuni turistice din Dunavățu de Jos, administrată de o avocată din București.

ARBDD spune că nu există cai sălbatici în zona respectivă și că toți au proprietari care ii vând. Mai mult, unii ar fi fost furați de la proprietari, existând dosare în acest sens la Poliția  Murighiol.

„Acolo este o problemă între proprietari, nemulțumiri, sunt sesizările la Politie. Cai sălbatici nu există, totul se petrece in intravilanul localității, am cercetat acolo ridicarea ilegală, neautorizată, a unui țarc din lemn, acum a fost dezafectat, se pot aplica sancțiuni pentru lipsa autorizației de construcție „spune guvernatorul Teodosie Marinov.

Ce spune „Grupul de inițiativă”

”Tura asta ți-am adus 25!” – se aude clar pe înregistrarea făcută în după-amiaza zilei de 29 octombrie a.c. în apropierea Km 54 de pe brațul Sf. Gheorghe, în Delta Dunării.

Acesta este doar unul dintr-un șir de transporturi de cai într-o zonă mai puțin cunoscută publicului, între grindul Perișor și canalul Dunavăț, aflată în sudul Deltei..

În data de 12 noiembrie a.c. aceeași barjă (gabară) pleca spre Perișor pentru o nouă recoltă. Iar ultimul transport documentat de noi a fost efectuat a fost în data de 8 decembrie.

Între cele două date menționate membri ai grupului de inițiativă ”S.O.S. Caii Deltei” au sesizat o serie de autorități responsabile: autoritatea naţională pentru exploatarea animalelor, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – Tulcea s-au depus plângeri la Direcția pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului General de Poliție și la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și s-a apelat numărul de urgență 112.

Grupul de inițiativă ””S.O.S. Caii Deltei a documentat video două astfel de transporturi precum și țarcul construit pe malul canalului Dranov. Parte din aceste dovezi au ajuns la autoritățile menționate.
Din materialele documentare se poate constata cum sunt transportați caii pe apă, ce fel de mașini îi transportă și cum este organizat țarcul, inclusiv cu un culoar unde se poate realiza microciparea cu sprijinul medicului veterinar concesionar.

Unele dintre transporturi au fost oprite la sesizarea noastră de către Poliție, transportatorii fiind sancționați contravențional pentru absența actelor de transport, însă mașinile au fost lăsate să-și continue drumul spre abator.

Semn că, spun autoritățile, activitatea comercială se desfășoară cu acte în regulă,mai puțin cele legate de transport.