Memorialul Ivan Patzaichin, inaugurat pe data de 8 septembrie 2023
ActualitateFotocomentariul zilei 7 februarie 2023 D.C.
Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a participat, astăzi, alături de Ivona Potzaichin – Rusu, președinte al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și Teodor Frolu, vicepreședinte al aceleiași asociații, la o conferință de presă pe tema Memorialului Ivan Patzaichin (ansamblu arhitectonic ce va fi amplasat pe faleza municipiului Tulcea). La eveniment au mai participat Ștefan Ilie, primarul municipiului (intervenție online), respectiv George Șinghi, viceprimar al municipiului Tulcea.
În cadrul conferinței, reprezentanții Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 au vorbit despre ansamblul arhitectural ce urmează a fi inaugurat pe data de 8 septembrie 2023, la deschiderea festivalului Ivan Patzaichin din acest an.
Președintele Horia Teodorescu: „Mă număr printre norocoșii care au avut onoarea de a sta alături de un om de o atât de mare valoare“
Șeful administrației județene a discutat despre importanța acestui proiect care va onora memoria lui Ivan Patzaichin, dar și despre impactul pe care ansamblul arhitectonic îl va avea pentru impulsionarea turismului în zona județului Tulcea. Memorialul Ivan Patzaichin, spune președintele Teodorescu, va fi un prim popas al turiștilor care ajung în orașului de la porțile Deltei Dunării.
În plus, președintele Horia Teodorescu a vorbit despre caracterul și valoarea omului Ivan Patzaichin, în completarea calităților sportive care l-au consacrat la nivel mondial.
„Am fost în barcă alături de Ivan, i-am fost alături ori de câte ori am putut, iar el ne-a susținut în toate proiectele pe care ni le-am propus, inclusiv în obținerea transferului falezei la nivel județean. Personalitatea lui Ivan ne-a înlesnit dialogul la nivel guvernamental, iar marele campion nu a ezitat niciodată să ne ajute în toate demersurile pe care noi le-am inițiat pentru dezvoltarea județului nostru. Pot spune că mă număr printre norocoșii care au avut onoarea de a sta alături de un om de o atât de mare valoare, de un astfel de caracter“, a transmis președintele Teodorescu.
În completare, președintele Executivului județean a insistat asupra faptului că majoritatea obiectivelor asumate în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 au fost finalizate cu succes, excepție făcând canalul olimpic, un proiect de suflet al marelui campion născut în inima Deltei, pe care autoritățile locale și județene au datoria morală de a îl duce la bun sfârșit.
Ivona Potzaichin: „Acest memorial reprezintă tot ce a iubit tata“
„Sunt realmente impresionată de implicarea tuturor prietenilor tatălui meu (inclusiv artiști și autorități) în realizarea acestui obiectiv, care reprezintă, de fapt, tot ceea ce tatăl meu a iubit: Delta, Tulcea, natura, sportul“, a transmis, în cadrul conferinței, Ivona Potzaichin – Rusu, președintele Asocației Ivan Patzaichin – Mila 23, fiica marelui campion olimpic.
Despre Memorialul Ivan Patzaichin
Memorialul „Ivan Patzaichin” reprezintă o lucrare izvorâtă dintr-un efort colaborativ gândit și realizat de șase creatori contemporani care îl cunoșteau îndeaproape și îl apreciau infinit pe IVAN.
Cei cinci artiști: Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyárfás Oláh, urmând viziunea lui Teodor Frolu, au conceput un ansamblu care reunește o diversitate de instanțe prin care marele dispărut rămâne veșnic în memoria colectivă și în inimile celor care l-au iubit.
Cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea și al Primăriei Municipiului Tulcea, monumentul va fi amplasat în 2023 pe faleza din Tulcea care îi poartă numele, din 5 septembrie 2021, ziua în care Ivan a plecat dintre noi.
Acest memorial oferă un prilej de amintire a momentelor cheie din viața și cariera lui Ivan Patzaichin, filtrate de sensibilitatea artiștilor. În același timp, acesta va avea și un rol utilitar, marcând „poarta de intrare” în Delta Dunării și reprezentând punctul de pornire pentru turiștii care vizitează Delta cu caiacul sau cu alte bărci cu vâsle.
Proiect
Sub coordonarea lui Teodor Frolu, arhitectul care i-a fost, în ultima decadă, prieten apropiat și partener lui Ivan, cei cinci artiști s-au reunit pentru a găsi, împreună, un concept unificator pentru a-i cinsti amintirea și impactul pe care l-a avut asupra locului său de origine, de care a rămas legat afectiv întreaga viață, indiferent de unde l-au purtat apele și strălucita sa carieră de campion la caiac – canoe.
„Columna lui Ivan” – realizată de Virgil Scripcariu
Onorează memoria lui Ivan Patzaichin din perspectiva profilului său de multiplu campion olimpic și mondial la canoe, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint. Realizată din inox, lucrarea va marca simbolic momentele în care Ivan a dus faima României dincolo de granițe prin reușitele sale sportive.
„Metopa” – creată de Mircea Cantor
În maniera sa inconfundabilă de lucru cu materia și inspirat de cultura tradițională, Mircea Cantor utilizează tehnica mozaicului și pictura pentru a reda artistic parcursul vieții lui Ivan – pornind de la Mila 23, satul din inima Deltei Dunării în care a făcut pentru prima dată cunoștință cu apa, barca și pagaia, elemente recurente în viața lui Ivan, și până aproape de prezent.
„Inimă așezată” și „Val oprit” – concepute de Teodor Graur
Marcat de magnetismul și de autoritatea personajului IVAN – izvorâtă din profilul său de autenticitate, modestie și impecabilă probitate morală – Teodor Graur surprinde efectul Patzaichin pe care Ivan l-a avut asupra celor pe care i-a atins, la propriu și la figurat. Graur îi surprinde latura de catalizator și de inspirație în aceste vremuri neliniștite, un motor capabil să schimbe sensul curentului din oamenii care pot schimba la rândul lor lumea în mai bine.
„Fântâna” – realizată de Dan Vezentan
Dan Vezentan poposește asupra iubirii nemărginite purtată de Ivan în suflet, în întregul său parcurs – dragostea față de apă și Deltă. Ivan a profitat de orice prilej ca să arate lumii frumusețea locurilor din care provine. Însă, mai mult decât atât, și-a propus să arate valoarea apelor pentru locuitori – atât din perspectivă utilitară, cât și ca mijloc de coagulare a oamenilor în jurul apei, un element identitar care poate aduce unei comunități prosperitate și sens.
„Grădina Deltei” – gândită de Gyárfás Oláh
Gyárfás, designerul brand-ului PATZAIKIN – un brand de design inspirat din tradiție locală, lansat de Ivan în 2011 – completează atașamentul afectiv al lui Ivan față de Delta Dunării, locul de o frumusețe naturală debordantă, în care constant s-a întors cu inima, unde n-a încetat să-și ofere sprijinul și să-și facă, cu discreție, simțită prezența.
Echipă:
Artiști: Teodor Graur, Mircea Cantor, Gyárfás Oláh, Virgil Scripcariu, Dan Vezentan
Curator: Teodor Frolu
Arhitectură: skaa architects
Peisagistică: Nicolae Triboi
Inițiat de: Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23
Cu sprijinul: Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea