La începutul lunii septembrie, a avut loc la București Summitul Inițiativei celor Trei Mări. Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește cele 13 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră. Inițiativa are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital. Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.
Cu ocazia acestui eveniment, premierul Marcel Ciolacu a reluat mesajele adresate partenerilor internaționali să aibă în vedere oportunitățile pe care le prezintă poziția României la Dunăre și la Marea Neagră în vederea reconstrucției Ucrainei după încetarea războiului. Premierul susține că România trebuie să devină un actor principal în reconstrucția Ucrainei și în proiectele regionale de infrastructură, energie și digitalizare.
Premierul a arătat că cele 13 state care participă la Inițiativa celor Trei Mări reprezintă o piață de 120 de milioane de persoane și un potențial de investiții în infrastructură, energie și digitalizare de peste 1.000 de miliarde de euro.
De asemenea, România a demonstrat că este un factor de stabilitate regională în jurul căruia se poate construi dezvoltarea întregii regiuni.
Guvernul României, în frunte cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, va face în continuare eforturi diplomatice pentru dezvoltarea posturii economice a României în regiune.
Deputat PSD Tulcea, Mirela Furtună