Pe lângă acuzaţiile de trecere ielgală a frontierei de stat, cei trei trebuie să dea explicaţii şi pentru 6 tone de motorină.
La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Isaccea au surprins pe braţul Chilia o ambarcaţiune sub pavilion Republica Bulgaria, care se alimenta cu produs petrolier de la o navă aflată în apele teritoriale ale Republicii Ucraina.
Respectiva ambarcaţiune, cu trei marinari de cetăţenie bulgară la bord, fusese interceptată în data de 3 iulie 2012 şi de poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Pardina după ce părăsise apele teritoriale ale României îndreptându-se spre cele ale Republicii Ucraina.
Verificările au stabilit faptul că ambarcaţiunea sub pavilion Republica Bulgaria a intrat în România şi s-a supus controlului de frontieră în P.T.F. Constanţa Sud.
Comandantul ambarcaţiunii sub pavilion Republica Bulgaria a declarat faptul că intenţiona să ajungă la rampa din localitatea Tatanir, aflată în apropierea comunei Chilia Veche, pentru a încărca cereale, însă pentru că nu cunoştea foarte bine traseul s-a abătut pe un canal lăturalnic aparţinând Ucrainei.
După ce a staţionat două zile la rampa de cereale din Tatamir, ambarcaţiunea bulgărească a plecat pe Dunăre spre Isaccea, pe drum abătându-se în mod intenţionat de la traseul declarat, cu scopul de a se alimenta cu motorină de la un tanc petrolier sub pavilion Republica Moldova, care naviga în apele teritoriale ale Ucrainei.
În urma controlului a fost descoperită cantitatea de aproximativ 6.000 litri de motorină în plus faţă de combustibilul declarat în documente, pe care comandantul bulgar a declarat că a primit-o în urma unor negocieri cu marinarii respectivului tanc petrolier.
Întreaga cantitate de motorină, evaluată la aproximativ 36.000 lei, a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.
Celor trei persoane de cetăţenie bulgară, cercetate deja pentru infracţiunea de „ieşire/intrare din/în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 70, alin. 1 din O.U.G. 105/2001, li s-au întocmit actele premergătoare pentru aceeaşi faptă, respectiv pentru infracţiunea de „introducere de bunuri în ţară prin alte locuri decât cele stabilite de Codul Vamal”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 270, alin. 1 din Legea 86/2006.