Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

PRECIZĂRI DESPRE BILETUL DE TRIMITERE MEDICAL PRECIZĂRI DESPRE BILETUL DE TRIMITERE MEDICAL
Biletul de trimitere este un act medical prin care asiguratul poate beneficia de o consultatie la medicul specialist fără a plăti acea consultație. Este... PRECIZĂRI DESPRE BILETUL DE TRIMITERE MEDICAL

Biletul de trimitere este un act medical prin care asiguratul poate beneficia de o consultatie la medicul specialist fără a plăti acea consultație.

Este practic puntea de legătură dintre specialități pe care medical de familie o folosește atunci când depistează o problemă care trebuie gestionată de o anumită specialitate, sau atunci când sunt necesare investigații suplimentare.

„Biletul de trimitere reprezintă un document medical necesar pacientului pentru a putea fi consultat de către un specialist fără ca pacientul să plătească acea consultație. El este scris ca urmare a unei concluzii medicale proprii pentru cazurile care depăşesc competenţa medicului de familie sau pentru internare în spital pentru cazurile care necesită aceasta. Biletul este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate și poate fi acordat doar pacienților asigurați. În anul 2024 la nivelul județului Tulcea au fost eliberate, de către medicii de familie, 155.180 de bilete de trimitere,” a precizat Eugenia Vasile, Director General, Casa de Asigurări de Sănătate Tulcea.

Medicul de familie eliberează un bilet de trimitere ca urmare a unei concluzii medicale proprii  în urma consultaţiei, care cuprinde următoarele activităţi:

 a. anamneză, examenul clinic general;

 b. unele manevre specifice pe care medicul le consideră necesare;

c. recomandare pentru investigaţii paraclinice în vederea stabilirii diagnosticului şi pentru monitorizare;

d. manevre de mică chirurgie, după caz;

e. stabilirea conduitei terapeutice şi/sau prescrierea tratamentului medical şi igieno-dietetic, precum şi instruirea asiguratului în legătură cu măsurile terapeutice şi profilactice;

f. bilet de trimitere pentru consultaţie la medicul de specialitate din ambulatoriu inclusiv pentru servicii de îngrijiri paliative în ambulatoriu, după caz, sau pentru internare în spital pentru cazurile care necesită aceasta sau care depăşesc competenţa medicului de familie;

g. recomandare pentru tratament de medicină fizică şi de reabilitare în ambulatoriu sau în sanatorii balneare, după caz;

h. recomandare pentru tratament de recuperare în sanatorii şi preventorii, după caz;

i. recomandare pentru dispozitive medicale de protezare stomii şi incontinenţă urinară, cu excepţia cateterului urinar;

j. recomandare pentru îngrijiri medicale la domiciliu și îngrijiri paliative la domiciliu, după caz;

 

Biletul de trimitere este valabil 30 de zile dacă este acordat în serviciul acut sau subacut, respectiv 90 de zile dacă este acordat în serviciul cronic.

În cazurile în care se depășesc competențele medicului de familie se pot elibera trimiteri, pentru afecțiuni acute și subacute, pentru oricât de multe specialități este necesar în aceeași lună.

Pentru afecțiunile cronice se poate elibera maximum un bilet de trimitere pentru aceeași specialitate în decursul unei luni.