Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Tulcea a marcat joi, 13 decembrie 2012, împlinirea a 10 ani de la înființare.
Evenimentul aniversar, organizat de colectivul Serviciului de Probațiune, a avut loc la sala de conferințe a Hotelului Europolis, în prezența președinților de instanțe și a prim – procurorilor parchetelor din Tulcea, precum și a mai multor judecători și procurori, martori direcți ai dezvoltării probațiunii în județul Tulcea, în acest prim deceniu de existență și, totodată, primii dintre creditorii și beneficiarii instituționali ai activității de probațiune.
Echipa serviciului de probaţiune, cu o pregătire multidisciplinară în asistență socială, psihologie și studii juridice, monitorizează astăzi peste 200 de persoane condamnate în comunitate, pe durata unor termene de încercare ce se pot întinde și până la 9 ani. Obiectivul serviciului de probaţiune este asigurarea respectării sentinţelor pronunţate de instanțe, precum şi scăderea riscului de recidivă în rândul infractorilor aflați în evidența probațiunii și sprijinirea acestora pentru identificarea și însuşirea unor alternative la comportamentul infracțional.
În cei 10 ani de existență, Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Tulcea a avut în evidență un număr de peste 400 de persoane supravegheate, rata de recidivă înregistrată situându-se sub procentul de 5%. Această cifră indică în mod clar, faptul că sancțiunile neprivative de libertate, executate în comunitate, sub supraveghere, reprezintă o resursă reală, pe care comunitatea însăși ar trebui să o valorizeze din ce în ce mai mult. Infractorul rămâne în familie, muncește pentru a-și întreține familia și pe el însuși, dar muncește și pentru a repara răul produs victimei şi comunităţii prin comiterea infracțiunii, toate acestea sub coordonarea consilierului de probațiune.
Cu alte cuvinte, munca de probațiune semnifică responsabilizare și implicare, având un scop precis, şi anume, răspunsul ferm față de infracţionalitate, prin metode specializate, pentru protejarea comunității.