Reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, ai Oficiului Judeţean de Cadastru şi ai Primăriei Sulina au descins la finele săptămânii trecute pe plajă Sulina într-o nouă încercare de a lămuri situaţia încâlcită a zonei.
Cu acest prilej s-au făcut noi măsurători ale plajei, urmate de discuţii le sediul primăriei. Participanţii s-au reunit vineri la sediul Prefecturii Tulcea, acolo unde au fost asiguraţi de prefectul Lucian Simion că există toată bunăvoinţa şi sprijinul pentru rezolvarea problemelor din zona respectivă. Dealtfel în cursul săptămânii actuale va avea loc şi o discuţie cu ministrul Rovana Plumb.
Chestiunea intabulării plajei Sulina de către ARBDD este de fapt un exemplu, o încercare de dominaţie pe un areal proprietate de interes local al Primăriei oraşului Sulina, prin însuşirea acestui bun, intitulându-l. Pe înţeles general, administratorul de bloc îţi transmite că baia din apartamentul personal nu-ţi mai aparţine pentru că EL-administratorul nu recunoaşte actul tău de proprietate.
În cadrul instituţiei numită Administraţie lucrează funcţionari publici, care au obligaţia să respecte regulile de conduită stabilite de stat privind raportul social între instituţie şi comunităţi. Funcţionarii publici au obligaţia să îşi îndeplinească cu profesionalism, imparţialitate şi în conformitate cu legea îndatoririle de serviciu şi să se abţină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice sau juridice din Delta Dunării
Dreptul populaţiei locale din teritoriul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” de a păstra obiceiurile specifice locale şi activităţile economice tradiţionale este garantat.
În Delta Dunării exista persoanele fizice sau juridice care deţin, cu titlu de proprietate, terenuri în perimetrul rezervaţiei şi care, potrivit legii, sunt obiect al dreptului de proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice sau aparţin domeniului public ori privat local sau judeţean.
În Legea de înfiinţare se specifică prin însăşi denumirea că este Administraţie şi nu proprietara de terenuri şi desfăşoară doar o acţiune de management într-un teritoriu dat.
Funcţionarii publici ai instituţiei Administrative a rezervaţiei au îndatorirea de a respecta normele de conduită profesională şi civică prevăzute de lege.
În nici un document nu există dreptul ca Administraţia RBDD să intabuleze dreptului de proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice sau aparţin domeniului public ori privat local sau judeţean.
Administraţia RBDD supraveghează starea mediului şi intervine acolo unde apar disfunctii în managementul privat său public al stării mediului., deci nu pot naţionaliza sau rechiziţiona după bunul plac proprietăţi ce nu le aparţin de drept.
Primăria oraşului Sulina deţine următoarele documente care atestă drepturile privind plaja locală:
Procesul verbal de revizuire şi evaluare din 16 mai 1940 privind „Moşia comunei Sulina de 6 700 de hectare.
Procesul verbal de verificare din 10 iunie 1939, încheiat în conformitate cu instrucţiunile Ministerului Inventarului Avuţiilor Publice. Documentul are ca suport dosarul nr 54 din anul 1880 care cuprinde:
– Sentinţa Tribunalului Tulcea nr 51 din anul 1893
– Sentinţa numărul 154 din anul 1896 a Curţii de apel Galaţi
– Sentinţa numărul 490 din anul 1896 a Înaltei Curţi de Casaţie
– Harta cadastrală care delimitează cele 6700 de hectare, dar care are inclusă şi plaja litorală locală
Astfel de documente au stat la baza retrocedărilor din România, câmpuri, păduri, livezi, locaţii de şcoli, spitale, muzee etc. Nici o instanţă din România nu contestă acest tip de documente.
Primăria Sulina a încercat să ducă o politică de conciliere cu ARBDD şi să ajungă la o înţelegere amiabilă, administraţia adoptând o atitudine de distanţare faţă de printr-un comportament şi o arogantă inexplicabilă faţă de Legile României şi dreptul istoric al oraşului..
Guvernul emite Ordonanţa 2159/2004, după ce Corpul de jurişti ai Guvernului din Ministerul de Interne, Ministerul Administraţiei Publice, Ministerul Finanţelor Publice şi cei din Palatul Victoria au atestat veridicitatea documentelor rezultate din sentinţe judecătoreşti istorice menţionate.
Administraţia ignora fără să aibă nici o calitate şi competenţă, Hotărârea de Guvern 2159/2004 În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicata, Guvernul României adopta prezenta hotărâre.: ARTICOL UNIC
Anexa nr. 6 „Inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al oraşului Sulina” la Hotărârea Guvernului nr. 1.360/2001 privind atestarea domeniului public al judeţului Tulcea (În anexe este recunoscută de Guvernul României, moşia oraşului Sulina de 6700 ha) precum şi HG 1057/2009.
Pentru oricine citeşte aceste argumente îi este clar că ARBDD –ul, doar o simplă administraţie, îşi depăşeşte atribuţiile şi competentele existenţei sale, faptul că un simplu administrator a încălcat legea, dezinformat şi înşelat Oficiul de cadastru al Judeţului Tulcea a acceptat intabularea fără să aibă acte de proprietate doveditoare,
Este clar că doamna Ministru a Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, doamna Rovana Plumb este dezinformata în ce priveşte Plaja Sulina de către Administraţie, în necunoştinţă de cauză cu încălcarea de atribuţii şi competente ale instituţiei aflată în subordonare care se erijează în Minister al Guvernului României. De altfel în acest moment această instituţie trebuie reorganizata şi orientată spre şi pentru ce a fost creată şi mai puţin taxe şi presiuni pe comunităţi.
Instituţia Prefectului Tulcea are obligaţia să dispună, în calitate de coordonator al serviciilor deconcentrate în teritoriu, autoritate de tutela administrativă, să ordone o anchetă pe baza documentelor invocate în material, OG 2159/2004 ca Oficiul de Cadastru Tulcea să producă suspendarea de drept a actului de intabulare al ARBDD peste dreptului de proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice sau aparţin domeniului public.