În timp ce majoritatea specialiştilor şi experţilor la nivel înalt fac eforturi intense pentru a salva România de la procedura de infringement cu care ne ameninţa Uniunea Europeană, la nivel local se pare că prioritare sunt alte interese, altele decât cele naţionale.
După cum se ştie ameninţarea de infringement vine ca urmare a realizării şi exploatării obiectivului „Amenajare plajă Sulina “, obiectiv realizat fără respectarea cerinţelor de mediu pe plajă Sulina. Obiectivul a fost concesionat firmei unui fost general SRI ce ulterior, în ciuda avertismentelor Uniunii Europene, a solicitat şi a primit de la fosta guvernatoare Viorica Basca şi autorizaţie pentru a construi un bar pe plajă. Practic un mot care poate costa enorm de mult România.
În timp ce unii experţi sunt foarte îngrijoraţi de faptul că pe data de 21 mai, la Ministerul de Externe, vor avea loc noi discuţii pe tema obiectivului de la Sulina şi pe tema declanşării infringementului, pe alţii de la Tulcea şi Sulina nu-i interesează decât cum să vândă nişte bere!
Mai exact, societatea C&C Investiţii şi Consultanta SRL, ce apartine unui fost SRI-ist, Cristian Celea, doreşte să amplaseze un „beach bar “în zona vizată de procedura de infringement, pe baza unor aprobări semnate anul trecut de fosta guvernatoare Viorica Bască, deşi între timp, prin adresa oficială numărul 9786 din 10 aprilie 2013 ARBDD informează neechivoc că „Obiectivul amenajare plajă Sulina nu poate funcţiona şi nu poate fi folosit conform destinaţiei sale “. Ori în condiţiile în care intabularea zonei respective aparţine ARBDD Primăria Sulina, prin ASPL, nu are nici o atribuţie în a atribui sau concesiona activităţi pe cele două pasarele de lemn ce fac parte din acelaşi obiectiv menţionat de ARBDD!
În aceste condiţii directorul ASPL Sulina, Nagy Luminiţa, semnează propunerea de act adiţional la contractul de concesiune a obiectivului „Amenajare plajă Sulina “ în care se precizează că locatarul se obliga că „pentru cele două pasarele acvatice pe structura de lemn – tip ponton, să realizeze activităţi comerciale, în concordanţă cu caietele de sarcini, anexe la contract “.
Odată ca după discuţiile recente Primăria a recunoscut ca plaja este intabulata de ARBDD, deci nu are nici un drept acolo, plus ca adresa ARBDD menţionează clar că exploatarea obiectivului ce curpinde inclusiv cele două pasarele menţionate, este îngheţata.
Practic doamna respectivă nu dă doi bani pe Uniunea Europeană şi pe adresa oficială a ARBDD, confundând probabil proprietatea statului cu propria curte de acasă. Astfel de confuzii sunt însă uşor de lămurit de către oameni mult mai citiţi, aşa cum ar trebui să fie procurorii DNA…