Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Concursul Internaţional Sărbătoarea Paştelui în ochii copiilor 2013 Concursul Internaţional Sărbătoarea Paştelui în ochii copiilor 2013
  O veche vorbă românească spune că atunci când nu se vor mai auzi colinde de Crăciun şi când nu se vor mai înroşi... Concursul Internaţional Sărbătoarea Paştelui în ochii copiilor 2013

 

O veche vorbă românească spune că atunci când nu se vor mai auzi colinde de Crăciun şi când nu se vor mai înroşi ouă de Paşti va veni sfârşitul lumii. În speranţa că timpul mai este încă darnic, copiii şi adulţii de astăzi, merg în locuri profane, dar în perioade sacre spre a se ruga pentru sănătate, pentru fericire, pentru neuitare… Aduc cu ei un ou, un colac, un ştergar şi o fărâmă de suflet…

Acest concurs a debutat, în 2010, din iniţiativa muzeografilor Muzeului de Etnografie şi Artă Populară. Pe atunci se adresa colaboratorilor / partenerilor din şcolile regiunii Dobrogea. În anul 2011 a fost organizat la nivel naţional, iar în 2012 a fost prima ediţie internaţională

La organizarea ediţiei din 2013 au colaborat patru organizaţii: Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Tulcea, din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea,  Secţia de Etnografie – Artă a Muzeului Dunării de Jos Călăraşi, Asociaţia Folkloriamo Mărţişor Rovigo – Italia şi Asociaţia ACASĂ Zaragoza Spania.

Fiecare dintre cei patru organizatori este centru de primire, de evaluare, jurizare şi premiere a lucrărilor cât şi de valorificare expoziţională a acestora. Perioada desfăşurării pentru 2013 este între 1 aprilie – 15 iunie, pentru a cuprinde ciclul sărbătorilor pascale ortodoxe, cât şi catolice sau protestante.

O selecţie a lucrărilor participante la concurs este postată pe blogul MEAP: http://meaptulcea.wordpress.com/category/blogul-copiilor/sarbatoarea-pastelui-in-ochii-copiilor-3/

La Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Tulcea s-au înscris peste 200 de participanţi din România (Bucureşti şi judeţele Tulcea, Galaţi, Botoşani, Constanţa, Vrancea, Ilfov, Braşov, Alba, Vaslui, Dolj, Prahova, Neamţ, Suceava, Hunedoara, Satu Mare, Dâmboviţa, Maramureş, Bacău, Ialomiţa), la care se adaugă peste 20 de lucrări din: Spania, Italia (provincia Rovigo), Bulgaria (regiunea Dobrich) şi Franţa (Şcoala Română din Paris), Ucraina (regiunea Cernăuţi).

Am descoperit cu plăcere că, cel puţin pentru Dobrogea, concursul a depăşit barierele confesionale, etnice sau statale, reunind participanţi/coordonatori cu convingeri ortodoxe şi catolice, protestante, starovere / de rit vechi (ruşii lipoveni), chiar şi din rândul etniei turce sau tătare. De asemenea, ne bucură participarea românilor din comunităţile istorice (Cernăuţi) sau din diaspora (Spania, Italia, Franţa)

S-au distins lucrări realizate cu migală şi talent, din următoarele categorii:

·       icoane pe sticlă (cele realizate de Roxana Dănăilă, Denisa Mădălina Bălan şi Bianca Romeghea de la Atelierul de Iconografie al Muzeului de Etnografie Braşov; icoana Floriilor pictată de Popa Elena Adriana din Bucureşti), lemn (cea realizată de clasa a IX-a F de la Colegiul Naţional Al. Ioan Cuza din Galaţi) şi pânză (Oprişi Ivona – Craiova).

·       desene de inspiraţie religioasă sau tradiţională (elevi de la Cercul de Desen – Pictură din cadrul Palatului Copiilor din Tulcea, elevi ai Colegiului de Artă Ciprian Porumbescu din Suceava, eleve talentate de la Liceul cu Program Sportiv Petrache Trişcu – Craiova)

·       colaje cu reprezentări ale simbolurilor pascale, utilizând diverse tehnici ale hârtiei (mototolire, Quilling, rupere etc.): Şcoala Mărăşeşti, Jurilovca, Şcoala Română din Paris etc.

·       coş cu ouă încondeiate (Şcoala Gimnazială Nr. 6 Nicolae Titulescu din Constanţa)

·       coş cu ouă decorate prin pictare, aplicare de mărgele etc. (Grădiniţa Lubopitko din Bozhan, Bulgaria, Grădiniţa Detelina din Tervel, Bulgaria; Şcoala Elena Doamna din Tulcea; clasele a III-a şi a VI-a A de la Şcoala Gimnazială Nr. 2 Mărăşeşti; clasa a II-a A de la Liceul Teoretic Ion Creangă Tulcea)

·       ouă din materiale diverse: hârtie, ipsos, lut (Clasa a II-a A, Şcoala Gimnazială Nr. 12 Tulcea; Clasa a IV-a B, Şcoala Constantin Găvenea Tulcea; Şcoala Jurilovca – jud. Tulcea; Şcoala Greci – jud. Tulcea) etc.

·       butaforii (Clasa Pregătitoare, Şcoala Gimnazială Jurilovca; Clasa a IV-a C, Şcoala Ioan Brătescu Voineşti Târgovişte)

 La Muzeul Dunării de Jos Călăraşi s-au înscris aproximativ 100 de participanţi (clase, grupe de elevi sau elevi reprezentând colectivul) din toată ţara: Şcoala Gimnazială Virgil Iovănaş – Şofronea, judeţul Arad; Grădiniţa cu Program Normal Alice – Fălticeni, judeţul Suceava; Liceul Teoretic Henry Coandă – Craiova, judeţul Dolj; Şcoala Gimnazială Bogdăneşti, judeţul Bacău; Grădiniţa 101 Dalmaţieni – Bucureşti; Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1 – Hunedoara; Şcoala Gimnazială Nicolae Titulescu Călăraşi; Liceul Teoretic Mihai Eminescu Călăraşi, Grădiniţa cu Program Normal Nicolae Bălcescu Călăraşi, Grădiniţa cu Program Normal Alexandru Odobescu Călăraşi etc.

 

Concursul Internaţional Sărbătoarea Paştelui în ochii copiilor a fost organizat şi la sediul Asociaţiei Folkloriamo Mărţişor Rovigo, Italia. Au răspuns pozitiv provocării de a realiza lucrări care au ca tematică sărbătorile pascale copiii din cadrul Asociaţiei Folkloriamo Italia, dar şi elevi din instituţii de învăţământ sau centre de creaţie din România (Casa de cultură Ocna Mureş -Tradiţii Uiorene, coordonator: doamna Stoica Liliana; Şcoala Gimnazială Nr. 14 Tulcea; Şcoala Gimnazială Vişeu de Sus – Maramureş; Clubul Copiilor Târgu Neamţ, coordonator: doamna Maria Gîtlan).

Copiii din Asociaţia Folkloriamo ne-au prezentat interesante tradiţii culinare legate de marea sărbătoare a creştinătăţii (cocături din aluat + ouă, ouă din ciocolată, colombine di Pasqua), dar şi lucrări la realizarea cărora au folosit materiale naturale (ramuri de salcie, flori).

La concursul organizat de Asociaţia ACASĂ au participat şcoli şi asociaţii ale românilor din Spania, printre care amintim: Asociaţia ACASĂ din Zaragoza, Colegio Calixto Ariño şi Colegio María Moliner (în colaborare cu Asociaţia Rumanos sin fronteras); Colegio Monsalud, Colegio Augusta Bilbilis, Colegio Público Ana Mayayo, Colegio Público Antonio Beltrán Martínez LCCR (Cursul de Limba, Cultura şi Civilizaţia Română), Şcoala Parohială de Duminică din cadrul Parohiei Române Adormirea Maicii Domnului şi alte unităţi de învăţământ din Peninsula Iberică. Cei care au coordonat copii sunt profesorii Lucian Condrut, Ligia Giurgiu, Toma Mariana, Botnari Adriana,  Monica Tudor, Patricia, Şerban Ioan, Pricop Marinela.

Câştigătorii au fost premiaţi în cadrul Parohiei Ortodoxe Române Adormirea Maicii Domnului, Zaragoza (Parroquia Ortodoxa Rumana La Dormicion de la Madre de Dios, Zaragoza).