Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Cea mai veche casă din Tulcea Cea mai veche casă din Tulcea
Întrebarea cu cea mai veche casă din Tulcea, ne frământă de foarte multă vreme. Nu introducem în ecuația acesteia, clădirile adminstrative, precum Palatul Pașei,... Cea mai veche casă din Tulcea

Întrebarea cu cea mai veche casă din Tulcea, ne frământă de foarte multă vreme. Nu introducem în ecuația acesteia, clădirile adminstrative, precum Palatul Pașei, astăzi Muzeul de Artă, bisericile creștine, Geamia Azzizi sau sinagoga Coral, ci doar clădiri de locuit cu prăvălii la parter, așa cum era moda arhitectonică acum 100-150 de ani. După mai multe încercări și ezitări, suntem aproape convinși că cea mai veche casă din Tulcea, încă funcțională, este casa familiei Georgescu, situată pe strada Corneliu Gavrilov, fostă 23 August, în dreapta sediului Curții de conturi (pentru o mai ușoară localizare).

Casa a fost construită în anul 1866 de Lazăr Lazarov, care o vinde, în anul 1890, lui Athanase Demirov. În anul 1927, avocatul Nicolae Gerogescu (deputat și senator de Tulcea) o cumpără, folosind etajul ca locuință iar parterul, prevăzut cu două spații comerciale, este închiriat unor comercianți.

Pentru titulatura de cea mai veche casă tulceană mai intră în calcul și celebra Casa Elvețiană, care în 1864 funcționa, deja, ca sediu la Consultatului Austriac (apoi locuință, în proprietatea lui Iosif Bergman).

Din păcate, aceasta este, în momentul de față, nelocuită, abandonată și într-o stare înaintată de degradare, deci nu corespunde criteriilor clasamentului nostru. O altă casă, posibil concurentă cu cea a familiei Georgescu, este și cea de pe strada Progresului (fostă Sf. Nicolae), cam 100 de metri mai jos de Casa Avramide. S-ar părea că aceasta a fost construită pe la mijlocul secolului al XIX-lea, aproximativ 1860, fără să existe însă dovezi.

A fost ridicată de negustorul grec Ilie Lichiardopol, fiul acestuia Theodor Lichiardopol, vânzând-o Ministerului Instrucției Publice, ca local de școală. Având în vedere că nu este foarte clar când a fost construită și în momentul de față este nelocuită, rămâne doar cu titulatura de potențial concurent.

    Surpriza acestui articol sunt 2 fotografii, una în care apare  propietarul casei, Nicolae Georgescu (împreună cu familia), realizată în 1929 (deci la doi ani după cumpărarea imobilului în discuție). Fotografia a fost realizată cu ocazia manifesărilor de 10 mai. A doua fotografie este realizată în anul 1916, luna decembrie, când Tulcea era ocupată de trupele bulgare, fiind realizată din turnul bisercii Sf. Gheorghe, în imagine apare și casa Georgescu.

Nicolae C. Ariton   http://mistereledunarii.wordpress.com

IMPORTANT: Informațiile au fost preluate din volumul Tulcea în documente de arhivă, de Valentina Postelincu, ed.  ExPonto, Constanța 2006