Drumul expres care leagă Moldova de Constanţa, propunerea presedintelui Horia Teodorescu
Actualitate 19 octombrie 2013 D.C.
Iniţiatorul acestui proiect este Consiliul Judeţean Tulcea, care a şi trimis, în acest sens, o scrisoare către Ministerul Transporturilor
Acest proiect regional ar urma să aducă beneficii economiei, dar şi turismului din zona de Sud şi în zona de Est a României.
„În scopul dezvoltării sustenabile a judeţului Tulcea, precum şi pentru punerea în valoare a potenţialului şi resurselor naturale ale acestuia, a fost identificată, ca oportunitate de dezvoltare, conectarea la coridoarele importante de transport rutier şi naval“, se arată în adresa transmisă de preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, spre Ministerul Transporturilor.
Judeţe care ar avea de câştigat în urma unei astfel de investiţii
În urma unei analize realizate la nivelul situaţiei economico-sociale (atât a judeţului Tulcea, cât şi a judeţelor învecinate: Vrancea, Galaţi, Brăila şi Constanţa) a reieşit faptul că realizarea acestei propuneri ar veni şi în sprijinul rezolvării necesităţilor acestora, asigurând dezvoltarea întregii zone.
Astfel, întreaga regiune de Sud- Est a României este o zonă cu un potenţial de trafic ridicat, atât pentru mărfuri, cât şi pentru persoane.
Amintim, în acest sens, faptul că această zonă dispune de numeroase obiective turistice regionale (litoralul Mării Negre, Delta Dunării, Complexul lagunar Razim-Sinoe, Parcul Naţional Munţii Măcinului, Carpaţii de Curbură).
Este de menţionat şi faptul că în această regiune există obiective economice regionale, acum ar fi platformele industriale, şantierele navale, porturile, giganţii industriali Sidex, Promex, Feral, Alum.
„O astfel de investiţie ar ajuta enorm economia judeţului Tulcea, o realizare extraordinară. Dacă acest drum va fi legat de principalele artere de circulaţie, dar şi cu punctul de trecere a frontierei de la Isaccea la Orlovka, atunci chiar putem discuta despre un proiect prioritar pentru România“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.
Drumul expres Focşani – Constanţa, conectat la Coridorul 9 Pan-European şi Autostrada A2
„În acest sens, este prioritar ca această regiune să fie conectată la două coridoare de transport rutier, Coridorul 9 Pan-European şi Autostrada A2, prin realizarea drumului express Focşani- Tulcea -Constanţa, asigurându-se, astfel, accesul rapid la obiectivele turistice şi economice ale regiunii şi deschizând, totodată, drumul către Sudul Europei şi Asia, respectiv Bulgaria, Turcia, Grecia, precum şi către Europa de Nord-Est, respectiv Ucraina, Moldova, Rusia, Bielorusia“, se mai arată în adresa transmisă de conducerea Consiliului Judeţean Tulcea spre Bucureşti.
Realizarea acestei rute de transport rutier este importantă atât pentru traficul de mărfuri şi de persoane. O importanţă deosebită a acestei investiţii este deschiderea către porturile României.
Ar putea fi dezvoltat, astfel, transportul maritim: o investiţie în drumul expres Focşani – Constanţa ar conferi o mai mare importanţă porturilor maritime Constanţa, Brăila, Galaţi şi Tulcea, dar şi noului punct de trecere vamală Isaccea-Orlovka (România- Ucraina), care poate face legătura cu transportul mărfurilor şi persoanelor din regiunea Odessa.
Conform ultimelor informaţii, RO-RO-ul de la Isaccea ar putea fi realizat în perioada imediat următoare.
„Vă rugăm să consideraţi instituţiile Consiliului Judeţean Tulcea, Consiliului Judeţean Vrancea, Consiliului Judeţean Brăila, Consiliului Judeţean Galaţi şi a Consiliului Judeţean Constanţa semnatari ai acestui document de intenţie, drept parteneri credibili care pot să susţină instituţional orice demers făcut de către dumneavoastră în scopul realizării acestui deziderat extrem de important pentru întreaga regiune“, mai notează, în final, iniţiatorul, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.