Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Proiect de 27 de milioane de lei: Ce beneficii aduce „Bursa de peşte“ pentru pescari şi pentru autorităţi Proiect de 27 de milioane de lei: Ce beneficii aduce „Bursa de peşte“ pentru pescari şi pentru autorităţi
Pescarul din Deltă îşi va duce captura cu propriul mijloc de transport la cel mai apropiat punct de colectare, iar acolo peştele  va fi... Proiect de 27 de milioane de lei: Ce beneficii aduce „Bursa de peşte“ pentru pescari şi pentru autorităţi

Pescarul din Deltă îşi va duce captura cu propriul mijloc de transport la cel mai apropiat punct de colectare, iar acolo peştele  va fi cântărit şi preluat de navele (sau autoutilitarele) frigorifice, care îl vor transporta la Bursa din Tulcea.

Proiectul se ridică la o valoare totală de 27,8 milioane de lei, adică aproape 6,4 milioane de euro, din care costurile eligibile sunt 22,4 milioane de lei (5,1 milioane de euro) şi costurile neeligibile – 5,4 milioane de lei.

În luna noiembrie 2013, contractul de finanţare a fost semnat între Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional de Pescuit şi Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (în calitate de lider al celor trei instituţii care constituie beneficiarul acestui proiect: Consiliul Judeţean Tulcea, Administraţia Biosferei Delta Dunării, ANPA).

 Este un pas important în lupta cu evaziunea din acest domeniu

„La momentul actual activitatea de colectare a peştelui se derulează prin intermediul a 49 de puncte de debarcare sau de colectare, făcând astfel imposibilă monitorizarea reală a cantităţilor pescuite, cât şi stabilirea preţului real pe specie. Aşadar, aceste investiţii vor aduce beneficii reale pentru pescarii din Delta Dunării şi pentru familiile acestora. În plus, proiectul contribuie şi la reducerea evaziunii în acest domeniu, astfel că toată lumea are de câştigat“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.

Comercializarea cantităților de pește capturat în deltă se face de cele mai multe ori fără a respecta condiţiile minime de igienă, fără a avea un control real asupra cantităţilor comercializate şi a cumpărăturilor, cu un preţ de primă vânzare mult sub preţul pieţei, se arată în studiul de fezabilitate realizat pentru acest amplu proiect.

Informatizarea, extrem de utilă

 Situația actuală impune implementarea unui sistem informatic specific activității Bursei de Pește, care va acoperi la nivel minimal suportul operațional pentru activitățile de achiziție de pește de la punctele autorizate (cherhanale), gestiunea logistică a mijloacelor de transport (proprii sau închiriate) pentru activitățile de transport pește, pentru activitățile de licitație a peștelui, pentru cele de livrare a peștelui după  licitație, dar şi pentru gestiunea furnizorilor de pește și a clienților Bursei de Pește, a stocurilor de pește, a plăților către furnizori, a încasărilor.

Pe lângă această componentă software, vor fi cuprinse în proiectul de implementare și infrastructura de operare pentru sistemul informatic, infrastructura auxiliară (cântare electronice, ecrane de prezentare, echipamente pentru logistica licitațiilor), mediul de operare (pentru sediul central), elementele hardware/ infrastructura software, componentele de reţea.

Obiective: creşterea standardului de viaţă al pescarilor şi protejarea resursei

Prin punerea în practică a programului de dezvoltare şi modernizare a activităţii de pescuit şi prin înfiinţarea Bursei de Peşte la Tulcea se doreşte crearea condiţiilor necesare desfăşurării unei activităţi de pescuit conform normelor europene, derularea monitorizării cantitative a capturilor de peşte, înregistrarea cantitativă a tuturor capturilor de peşte şi reducerea evaziunii fiscale în domeniul pescuitului.

Astfel, prin acest proiect vor fi căutate măsurile ce trebuie adoptate în judeţul Tulcea în conformitate cu obligaţiile legale şi în scopul creşterii standardelor de viaţă ale pescarilor  şi protejarea resursei  piscicole.

Ce lucrări şi achiziţii presupune acest amplu proiect

Pornind de la situaţia existentă în judeţul Tulcea în domeniul pescuitului, proiectul „Bursa  de  Peste” urmăreşte realizarea unor investiţii menite să creeze un cadru optim pentru cei care trăiesc din pescuit comercial.

Prin acest proiect va fi construit corpul principal de clădire (Bursa de peşte) ce urmează a fi amplasat în municipiul Tulcea, pe strada ing. Dumitru Ivanov şi care va avea peste 1.800 de metri pătraţi.

De asemenea, va exista şi un ponton de acostare pentru navele de transport al peştelui care va deservi Bursa de Peşte  din Tulcea.

Tot la capitolul construcţii, va fi construit şi un punct de colectare la Chilia Veche (370 de metri pătraţi). Acesta va funcţiona ca o clădire – anexă a Bursei şi va avea şi un ponton de acostare a navelor utilizate pentru transportul peştelui.

În cadrul aceluiaşi proiect vor fi achiziţionate trei nave frigorifice cu o capacitate de 10 tone şi patru autoutilitare frigorifice, cu o capacitate de 3,5 tone (pentru transportul peştelui).

Transportul peştelui: de pe baltă (din barca pescarului) până la Tulcea

Conform documentației, se doreşte ca peştele să fie adus de către pescar la punctul de colectare cel mai apropiat, cu mijloacele proprii de transport. În punctele de colectare, peştele va fi sortat, cântărit şi înregistrat, apoi condiţionat cu gheaţă şi încărcat în mijloacele de transport cu destinaţia Bursa de Peşte (Tulcea).

 

„Pentru realizarea acestui obiectiv, Bursa de Peşte va consta în construirea sediului, realizarea a unui punct de colectare în zona Chilia  (lipsește această facilitate în zonă) şi achiziţionarea mijloacelor de transport necesare transportării peştelui“, se arată în studiul de fezabilitate.

Ambarcaţiunile  vor facilita transportarea peştelui de la punctele de colectare din teritoriu la Bursa de Peşte din Tulcea.

Navele frigorifice trebuie să asigure temperatura optimă de păstrare şi transport.

Vor fi stabilite traseele de colectare şi circulaţie a peştelui – de la punctele de colectare la sediul Bursei din Tulcea, pe rute economicoase, având în vedere locaţiile punctelor de colectare.

Alte beneficii

Conform conducerii Consiliului Judeţean Tulcea, în arealul piscicol Delta Dunării există 21 de specii de pește ce vor fi tranzacționate majoritar la Bursă.

Pornind de la cantitatea anuală de pește capturată în 2012, s-a estimat că aceasta va crește cu 5%, începând cu primul an de funcționare al Bursei, faţă de cantităţile estimate de ARBDD ca fiind capturate și potenţiale.

Investiţia urmează să fie gata în termen de 12 luni de la începerea lucrărilor în cadrul proiectului „Bursa de peşte“.

Lucrările desfăşurate în cadrul acestei investiţii vor începe în anul 2014, urmând ca Bursa să fie gata până la începutul anului 2015.