A doua etapă a campaniei „Informare acasă! Siguranță în lume“, desfășurată la Tulcea
Actualitate 14 septembrie 2018 D.C.
Joi, 13 septembrie 2018, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani a participat la cea de a doua etapă a campaniei „Informare acasă! Siguranță în lume“, organizată de Ministerul Românilor de Pretutindeni, prilej cu care s-a aflat la Tulcea subsecretarul de stat Victor Ionescu.
La întâlnirea de la sala Dobrogea au mai fost prezenți deputatul Mirela Furtună, Ali Izet, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Anica Madar, șef serviciu în cadrul Instituției Prefectului, Adrian Cojocaru, inspector în cadrul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, precum și reprezentanți ai primăriilor din județul Tulcea.
Scopul campaniei este de a realiza o informare corectă și cât mai completă a potențialilor migranți români în ceea ce privește drepturile pe care le au în statele membre ale Uniunii Europene.
„Vom avea o discuție deschisă, la fel ca în prima etapă a campaniei, destinată tinerilor absolvenți, atunci când am avut o sală plină de tineri care își doreau să știe ce se întâmplă după ce își termină studiile și, dacă pleacă în străinătate, ce drepturi au și ce obligații au. S-a dorit ca această a doua etapă să fie destinată unităților administrativ teritoriale din județ, tocmai pentru că acestea pot disemina informația mai ușor în teritoriu.
Tulcea se numără printre județele depopulate ale țării, ne-am lovit de această problemă, avem sate întregi plecate la muncă, în afara țării. Ei s-au întors, și-au făcut case cu gândul că se vor întoarce, dar dacă mergeți prin acele sate veți vedea doar bătrâni și copii. Aici aș vrea să vorbesc despre Carcaliu, unde puteți vedea case foarte frumoase, însă forță de muncă, oameni tineri, nu o să găsiți pentru că pleacă afară. Suntem județul cu cea mai mică densitate a populației și nu se arată semne bune. Într-adevăr, avem și delta, care ocupă o mare parte din județ, zonă care se depopulează de la un an la altul.
În aceste condiții, migraţia pentru studii sau pentru muncă a generat o serie de nevoi noi, la care statul este obligat să răspundă şi trebuie să o facă cu eficienţă şi cu atenţie în beneficiul cetăţenilor săi“, a declarat vicepreședintele Dumitru Mergeani.
„Tot ceea ce facem noi în țară, facem și afară, organizăm o campanie identică, în cadrul căreia discutăm cu românii din comunități, fie că vorbim de întâlniri la sediile consulatelor, ambasadelor, fie că mergem în mijlocul acestor comunități, la diverse asociații, chiar și la parohii, unde încercăm să discutăm, să-i informăm, în așa fel încât să nu ajungă în situații neplăcute. Noi le arătăm celor de afară și lucrurile care se întâmplă în țară, faptul că lucrurile se schimbă în bine, astfel încât românii din afară să nu aibă parte doar de informația pe care o primesc prin mediul online, care poate fi deformată sau care nu reproduce deloc adevărul“, a precizat subsecretarul de stat Victor Ionescu.
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și-a asumat, prin Programul de Guvernare 2018-2020, derularea unor astfel de programe pentru susținerea procesului de integrare a românilor în țările unde trăiesc, studiază sau muncesc.