Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Acţiuni de protecţie a mediului organizate de ARBDD Acţiuni de protecţie a mediului organizate de ARBDD
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.) a organizat în data de 2 mai 2013, un program de activități dedicate protecției mediului în RBDD, desfășurat... Acţiuni de protecţie a mediului organizate de ARBDD

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.) a organizat în data de 2 mai 2013, un program de activități dedicate protecției mediului în RBDD, desfășurat în vecinătatea zonei Sărături Murighiol, comuna Murighiol, Judeţul Tulcea.La aceste acțiuni au participat Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, Prefectul Județului Tulcea, Lucian Simion, Guvernatorul ARBDD, Edward Bratfanof, Directorul General Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea, George Papari, reprezentanți ai APM Tulcea, Gărzii de Mediu a RBDD, Primăriei Murighiol, voluntari ai Centrului de Informare și Educare în Managementul Deșeurilor din cadrul Primăriei Municipiului Tulcea precum şi angajați ai ARBDD.

Programul de activități derulat în cadrul Centrului de Informare şi Educaţie Ecologică Murighiol a avut ca obiective deschiderea sezonului turistic în RBDD și prezentarea Programului de investiţii pentru zona strict protejată Sărături Murighiol (realizarea semnalizării prin panouri de conştientizare şi atenţionare, împrejmuirea zonei strict protejate cu un gard de protective, construirea unui foişor de observare a păsărilor din zona strict protejată).

Totodată s-a desfășurat o campanie de igienizare şi ecologizare în apropierea zonei strict protejate Sărături Murighiol. Această zonă are o suprafaţă de 87 de ha şi este un lac cu apa sărată, unic în Delta Dunării , în care cuibăresc şi se hrănesc un mare număr de specii de păsări protejate şi rare (piciorong, ciocîntors, sitari, pescăruși cu cap negru, chira de baltă, specii rare de raţe, lebede, etc). Zona protejată este amplasată în imediata vecinătate a localităţii Murighiol, fiind expusă în permanenţă la presiuni venite din faptul că este foarte aproape de un drum judeţean şi este în apropierea  zonei  agricole a localităţii (culturi agricole şi păşunat).

 Activitatea de igienizare s-a realizat în zona tampon și în apropierea acesteia, pe o lungime de 1,5-2 km. de-a lungul malului lacului (zonă strict protejată) și în zona din vecinătate (pășune comunală). S-au colectat circa 40 de saci menajeri de 240 litri cu diverse deşeuri: PET-uri, pungi plastic, sticle, cutii aluminiu, etc. ce au fost preluaţi de către Serviciul de Salubrizare din cadrul Primăriei Comunei Murighiol.