Direcția Comisariatului de Control Integrat Delta Dunării este o structură nouă (ca funcționalitate) a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), formată prin preluarea inspectorilor ecologi activi în cadrul serviciului de Control al instituției. Ea a inceput să funcționeze de la data de 14.05.2015. Percepția populației și a persoanelor juridice ce iși desfășoară activitatea pe teritoriul RBDD, a fost greșită, marea majoritate având convingerea că s-a înființat o structură nouă, peste cele 7 deja existente; în fapt, este vorba de o reorganizare internă a ARBDD, angajare de personal nou si dotare cu logistica necesară pentru protejarea eficientă a patrimoniului Rezervației; așadar, afirmațiile apărute în presă la vremea respectivă, ale reprezentanților unor asociații de pescari și nu numai, au fost făcute în necunoștință de cauză.
De la înființare și până în prezent, în paralel cu eforturile de reorganizare și dotare, comisarii (organizați în cinci comisariate de control) au desfașurat activități specifice de combatere a braconajului și de protecție a mediului, acționând mai ales pe linia prevenției faptelor contravenționale și relaționării cu toate entitățile prezente în acest areal; este de menționat faptul că activitatea în sine a direcției nu se rezumă strict la aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege, ci mai mult la prevenirea oricăror fapte ce aduc atingere echilibrului ecologic specific.
Bineințeles că pe lângă activitatea de prevenție și informare, a fost și este necesar în continuare, și de aplicarea unor amenzi contravenționale, din păcate în special celor ce locuiesc efectiv în teritoriul rezervației: astfel, în luna iunie a.c. au fost aplicate nu mai puțin de 343 contravenții; ca măsuri complementare, un număr de 421 confiscări unelte de pescuit interzise de lege sau folosite în perioada de prohibiție precum și de mijloace folosite în fapte de braconaj, respectiv 2 bărci cu motor. Aceste sancțiuni au fost aplicate ca urmare a nu mai puțin de 320 misiuni de control.
Prezentarea statistică poate părea neimpresionantă, dar trebuie avut în vedere faptul că un monofilament nu are mai puțin de 100 m, setcile – 50 – 70 m/buc, vintire de baltă – 1 m diamentru, taliene – trei vintire unite printr-o crilă, harmace – 15 – 20 cm cârligul, garduri pescărești – plase ce barează un canal întreg, capcane pentru vânătoare, sunt niște unelte voluminoase, foarte greu de colectat, acțiuni ce solicită o mare parte din timpul comisarilor, colectarea și distrugerea lor fiind o acțiune de prevenție pentru protejarea mediului.
Concluzionând, activitatea de control pe zonele strict protejate în special, s-a triplat, și chiar dacă mai există unele rețele de traficare a peștelui, acestea nu mai sunt practic rețele organizate, ci doar braconieri care se mai asociază uneori pentru valorificarea acestei bogății a Deltei Dunării.
Menționăm de asemenea, excelenta colaborare cu Jandarmeria Tulcea și Constanța, precum și cea cu Poliția de Frontieră, urmând să încheiem noi protocoale de colaborare cu metodologii specifice și cu celelelalte organe de control, respectiv Poliția Deltei, IPJ –Tulcea, Poliția Transporturi. Vă vom tine la curent săptămânal sau lunar cu informări succinte despre activitatea acestui organ de control și despre rezultatele obținute.
COMUNICAT DE PRESA
Director Executiv
Jr. Brițcan Marius