

ACTIVITĂȚI DE AGREMENT DESFĂȘURATE ÎN ZONA TURISTICĂ MURIGHIOL
ActualitateFotocomentariul zilei 7 iulie 2025 D.C.

Zona comunei Murighiol se caracterizează printr-o bogăție culturală valoroasă generată de conviețuirea mai multor grupuri etnice (români, ucraineni, ruşi-lipoveni și tătari), reflectată în obiceiuri și tradiții, în arhitectura caselor sau gastronomie.
Localitatea reprezintă o atracție turistică prin împrejurimile sale pitorești, cu posibilități de incursiuni până în inima Deltei, pentru gastronomia locală și ospitalitatea localnicilor. Zona beneficiază de un relief variat, cu dealuri şi văi, fiind mărginită la est de Dunăre. În partea de sud a satului, se află rezervația naturală Sărăturile Murighiol, o baltă foarte puțin adâncă, cu apă sărată și vegetație destul de densă, ce constituie zonă de refugiu pentru păsările care trăiesc în zona malului apelor.
De la Murighiol se pot face plimbări cu barca, în zona lacustră formată din lacurile Isac, Isăcel, Uzlina, sau se poate merge pe alte rute turistice foarte frumoase din zona Dunavăț, cuprinsă între Brațul Sf. Gheorghe și lacul Razim. Canalele Dunavăț, Mustaca și Dranov, cu peisajele pe care le străbat, alcătuiesc o zonă foarte pitorească și deosebit de interesantă.
Există și micul sat pescăresc Uzlina, situat pe Brațul Sf. Gheorghe, aproape în dreptul Murighiolului. Satul a fost întemeiat anterior anului 1800 şi locuit de pescarii ucraineni. Frecventele inundaţii i-au determinat pe unii din aceştia să părăsească localitatea şi să se mute în Murighiol. Numele satului pare a fi de sorginte slavă, sunând ca un diminutiv provenind de la cuvântul uziol/uzulo, cu sensul de nod sau întretăiere, fiind vorba de drumuri de apă, deoarece satul se află la locul de întâlnire a mai multor căi acvatice, care duc spre lacurile Uzlina, Isac şi altele mai mici.
În zonă Murighiol există pensiuni moderne care oferă turiştilor atât condiţii foarte bune de cazare și masă, cât și posibilitatea practicării pescuitului şi vânătorii.
Pentru expedițiile cu ambarcațiuni se pot realiza trasee pe canale: Caraorman, Litcov spre Lacurile Agighiol, Gorgostel, Iacob, Lumina, Macovei, Porcului, Potcoava, Puiuleț, Puiu, Roșu, Roșuleț, Vătafu, Uzlina, Isacova, Perivolovca). Un traseu deosebit este cel de la Murighiol pe meandru braț Sfântu Gheorghe-canal Uzlina-lacul Uzlina-lacul Isac-lacul Isăcel. Aici se poate pescui sportiv sau în scop de agrement, se pot face observații de floră, faună și se pot realiza fotografii.
Există posibilitatea explorării culinare a zonei, prin organizarea unor evenimente de degustare a produselor tradiționale, bazate exlusiv pe produse de pește. Pot fi explorate Pădurea Caraorman și dunele de nisip mișcătoare, care se formează datorită vânturilor și furtunilor cu impact mare în zona litorală.
De asemenea se poate expora Complexul Vătafu-Lunguleț, o arie protejată de interes național, rezervație naturală strictă de tip avifaunistic. Aria naturală reprezintă o zonă nisipoasă (grinduri, dune de nisip, lacuri cu plauri plutitori, lacuri salmastre, pajiști halofile, japșe depresiuni de mică adâncime inundate în timpul revărsărilor) în complexul lacustru Roșu-Puiu, ce cuprinde bazine acvatice naturale (Lacul Iacob, Lacul Porcu, Lacul Porculeț, Lacul Lunguleț), aflat în apropierea Mării Negre. Rezervația adăpostește și asigură condiții de cuibărit și hrană pentru mai multe specii de păsări migratoare, de pasaj sau sedentare, dintre care: stârc pitic, cormoran mic, stârc cenușiu, stârc roșu, stârc galben, sau egretă. Pentru ihtiofaună, arealul lacurilor aflate pe teritoriul ariei protejate constituie un loc prielnic pentru hrană și reproducere a speciilor de caracudă și lin.
Dar nicio descriere nu poate concura cu o vizită și de aceea vă invităm să aveți propriile experiențe împreună cu localnicii.
Text: dr. Iuliana Titov, dr. Alexandru Chiselev
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea
Muzeul de Etnografie și Artă Populară