ALUM LA ANIVERSARE: „Aici m-am format… “

 „După absolvirea Facultăţii de Metalurgie, în anul 1977, am ales să vin la Uzina de alumină Tulcea, pentru că era mai aproape de locurile mele natale, de care eram şi sunt legat sufleteşte. Nu am regretat niciodată această opţiune, pentru că aici m-am format, am crescut şi m-am maturizat ca specialist în fabricarea aluminei, dar şi ca om. Uzina era încă în faza de şantier, o oportunitate profesională deosebită pentru mine şi colegii mei. Ne confruntăm cu probleme diverse, tehnologice, dar şi de montaj, încercăm să armonizăm teoria acumulată în timpul studiilor cu practica. Un moment de responsabilitate şi mândrie pentru noi toţi a fost când uzina a ajuns să producă la capacitatea proiectată, de 400.000 tone pe an.

Dacă ar fi să vorbesc despre clipele cele mai grele din viaţa mea de tehnolog „veteran” în fabricarea aluminei, este de neuitat perioada decembrie 2002 – martie 2003, când, datorită lipsei pieţei de desfacere, uzina a fost oprită aproape în stare de avarie. Erau temperaturi scăzute şi personalul operativ veghea permanent instalaţiile pentru a nu îngheţa. Au fost zile şi nopţi de coşmar, de incertitudini, de întrebări chinuitoare legate de viitorul uzinei şi al nostru.

Acum, după achiziţionarea societăţii de către Alro şi după retehnologizarea integrală luccrurile sunt schimbate total.Echipamentele sunt în marea lor majoritate la standarde internaţionale,toate activităţile sunt procedurale, au fost atinse producţii record de 600.000 de tone pe an, s-a îmbunătăţit calitatea producţiei finite, nivelul de implicare, responsabilitate şi profesionalizare al personalului este altul. Suntem conştienţi că datoria noastră este să satisfacem pe deplin cerinţele colegilor noştri de la Slatina cu o materie primă la parametrii corespunzători, pentru obţinerea unor produse de înaltă tehnicitate. Desigur, criza economică generalizată, creşterea accentuată a preţurilor la energie electrică, gaze naturale, utilităţi, transport, ne-au afectat şi pe noi, motiv pentru care implementăm un riguros plan de măsuri anticriză.Acum,la zi de sărbătoare, urez colegilor mei, colaboratorilor şi tulcenilor, sănătate şi numai bine!

Alistarh Vicol“