Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Amenzi de 18.000 de lei pentru cluburile tulcene controlate sambata noapte! Amenzi de 18.000 de lei pentru cluburile tulcene controlate sambata noapte!
Pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legislative din domeniul incident situaţiilor de urgenţă, în perioada 21-22 ianuarie a.c., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă... Amenzi de 18.000 de lei pentru cluburile tulcene controlate sambata noapte!
foto arhiva

foto arhiva

Pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legislative din domeniul incident situaţiilor de urgenţă, în perioada 21-22 ianuarie a.c., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa a derulat o serie de acţiuni inopinate de verificare la obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburi.
La aceste activităţi în teren, derulate cu precădere, pe timpul nopții, după ora 23.00, au fost angrenaţi, alături de pompieri (inspectori de prevenire şi personal din subunităţile de intervenţie) şi reprezentanţi ai inspectoratelor de poliţie şi de jandarmi.
Astfel, în acest interval s-au executat controale la 4 (patru) operatori economici din categoria cluburi, unde au fost constatate 32 deficienţe.
În urma acţiunilor de control preventive, au fost aplicate 31 sancţiuni contravenţionale (23 avertismente şi 8 amenzi), în cuantum de 18.000 lei.
Deficientele constatate nu s-au incadrat in prevederile HG 915/2015 privind Stabilirea criteriilor pentru oprirea functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor determinate de incalcarea grava a cerintei de securitate la incendiu.
Pentru cele patru obiective controlate nu s-a solicitat si nu s-a obtinut autorizatia de securitate la incendiu.
Principalele nereguli au constat în: instalaţii electrice defecte sau exploatate necorespunzător, deficienţe de ordin organizatoric la nivelul obiectivelor controlate, neîntreţinerea instalaţiilor de stingere a incendiilor, neverificarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, neorganizarea corespunzătoare a instructajului în domeniul situaţiilor de urgenţă, neafişarea/neactualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu, neorganizarea intervenţiei la locul de muncă.
De asemenea, s-au desfăşurat sesiuni de informare a personalului cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă de la operatori economici, acţiuni de diseminare a informaţiilor de natură preventivă cetăţenilor.
Concomitent cu activităţile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat opt acţiuni de recunoaştere la categoriile de obiective cuprinse în planurile de verificare.
Având în vedere faptul că perioada următoare se caracterizează printr-un aflux mare de persoane care aleg să-şi petreacă timpul liber în astfel de locaţii, ISU recomandă administratorilor/proprietarilor acestor categorii de obiective, următoarele:
– respectarea numărului maxim de utilizatori prevăzut de legislaţia in vigoare, pentru aceste categorii de construcţii;
– solicitarea sprijinului pentru acordarea asistenţei tehnice de specialitate în vederea întocmirii documentaţiei necesare obţinerii autorizaţiei de securitate de incendiu;
– preocupare sporită pentru solicitarea acestui act administrativ care să asigure securitatea beneficiarilor.