Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Ansamblul „Danubius” – un nou trofeu în palmares Ansamblul „Danubius” – un nou trofeu în palmares
Un nou trofeu îmbogățește palmaresul ansamblului folcloric „Danubius”, al Centrului Cultural „Jean Bart” Tulcea, aflat sub coordonarea profesorului coregraf Cătălin Tănăsuică. Este vorba de... Ansamblul „Danubius” – un nou trofeu în palmares

Un nou trofeu îmbogățește palmaresul ansamblului folcloric „Danubius”, al Centrului Cultural „Jean Bart” Tulcea, aflat sub coordonarea profesorului coregraf Cătălin Tănăsuică. Este vorba de trofeul festivalului concurs de folclor „Joc și Cânt la Breaza”. Festivalul este organizat sub patronajul Ministerului Educației, prin implicarea Inspectoratului Școlar Județean Prahova, a Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu”, a Primăriei Orașului Breaza și a Centrului Cultural „Ion Manolescu”, Breaza și se desfășoară sub mottoul: „Tradiția – punte de legătură între trecut și viitor”. Festivalul se află la a VIII-a ediție și, desfășurat în perioada 24-25 iunie, se adresează participanților, îndeosebi elevi de gimnaziu și de liceu din toată țara, prin trei secțiuni: dansuri tradiționale, cântec popular și prezentarea unui obicei tradițional.

Participând la secțiunea destinată dansurilor tradiționale, alături de alte ansambluri din localitățile Breaza, Sibiu, Sălaj, Cluj, Piatra Neamț, Deva, Râmnicu Sărat, Galați, Botoșani, Teleorman, Argeș, ansamblul „Danubius”, reprezentant al Județului Tulcea, și-a dovedit măiestria artistică prin faptul de a câștiga Trofeul Festivalului „Joc și Cânt la Breaza”. Programul susținut de ansamblul tulcean a cuprins două suite de dansuri, una dobrogeană, din alcătuirea căreia nu au lipsit teme coregrafice specifice zonei precum „Păpușelele”, „Fedeleșul”, „Pandelașul”, „Cadâneasca” sau „Bătuta de la Enisala”, precum și o suită cu specific oltenesc, cuprinzând elemente din dansurile populare „Alunelul”, „Trandafirul”, „Țupa”, „Galaonul”.
La întoarcere, membrii ansamblului au participat și la Festivalul „Drapelul”, organizat la Comarnic, prima ediție a acestui eveniment având loc în perioada 24-26 iunie a.c., cu prilejul Zilei Naționale a Drapelului. Sărbătorit anual pe 26 iunie, drapelul românesc, încă mai flutură pe vârful Pleșuva, unde a fost arborat pentru prima oară în anul 1839.

Referent cultural Bogdan Pascal