Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Ansamblul folcloric ,,Doina Casimcei’’, o investiţie în tradiţie şi cultură Ansamblul folcloric ,,Doina Casimcei’’, o investiţie în tradiţie şi cultură
   Ansamblul ,,Doina Casimcei’’ a luat fiinţă în anul 2011 la iniţiativa unui om deosebit mare iubitor al tradiţiilor populare româneşti dar în special... Ansamblul folcloric ,,Doina Casimcei’’, o investiţie în tradiţie şi cultură

 

 Ansamblul ,,Doina Casimcei’’ a luat fiinţă în anul 2011 la iniţiativa unui om deosebit mare iubitor al tradiţiilor populare româneşti dar în special al celor dobrogene, domnul primar Tilinca Gheorghe acesta fiind şi principalul susţinător financiar şi moral .

Ansamblul are în componenţa sa 70 de copii cu vârste cuprinse între 7- 14 ani , care au lăsat deoparte calculatorul şi alte „îndeletniciri pentru a învăţa tainele dansului popular şi pentru a participa la păstrarea tezaurului folcloric naţional.

Aceştia sunt instruiţi de tânărul profesor, el însuşi dansator, mai întâi la ansamblul de copii ,, Doruletul’’ acum dansator la ansamblul ,,Baladele Deltei’’, Marian Coman, fiul şi discipolul renumitului coregraf Ştefan Coman. Dând dovadă de multă ambiţie seriozitate şi profesionalism la doar 1 an de la înfiinţare a reuşit să câştige Marele Premiu la festivalul ,, Ziua floriilor’’ din localitatea Mircea Voda din Brăila în competiţie cu 19 formaţii din 13 judeţe. În acelaşi an ansamblul a participat la Festivalul Judeţean pentru copii desfăşurat la Tulcea unde a obţinut locul 1 , urmând Trofeul Festivalului desfăşurat la Brăila , festival intitulat ,, Lina lina Chiralina’’.Participările la festivaluri nu s au oprit aici , anul trecut ansamblul ,, Doina Casimcei’’ a participat la Festivalul Internaţional pentru copii şi tineret ,, Peştişorul de Aur’’ din Tulcea obţinând premiul ΙΙ şi încheind anul cu o deplasare în afara graniţelor ţării la Istinajia din  Republica Macedonia.

Iată un edil al unei comunităţi de la graniţa judeţului , care a pus mai presus de interesele sale  interesele comunităţii care l a ales, aducându-şi din plin contribuţia la păstrarea şi transmiterea tezaurului artistic naţional , şi nu numai. Dansul constituie un element esenţial al educaţiei estetice, dezvoltând o ţinută şi o conduită socială civilizată , supleţe, graţie, agilitate, armonie , dezvolta un comportament delicat şi sensibil cu semenii contribuind din plin la realizarea armoniei sociale colective. Pentru omul modern , dansul e doar unul din nimicurile sociale inerente ale tinereţii, un fel de a petrece zgomotos…uităm că suntem romani şi că suntem datori strămoşilor noştri să păstrăm cu sfinţenie tot ce am moştenit de la înaintaşii noştri.

Datorită implicării domnului Primar dar şi a celor 2 doamne de la ONG „Ion Jalea”, Alexandrina Tilinca  (Preşedinte ONG) şi Marinceanu Elena (vicepreşedinte), dumnealor fiind tot timpul alături, financiar şi moral, de ansamblu , membrii ansamblului au costume naţionale noi nouţe dar şi  încălţăminte.

Ansamblul „Doina Casimcei” a reuşit să impresioneze juriul prezent la fiecare festival atât prin prestaţia artistică cât şi prin autenticitatea costumelor, pentru că la un festival se punctează printre altele şi autenticitatea costumelor.

Este de la sine înţeles că nu-şi poate iubi cu adevărat ţară şi neamul acela ce nu şi cunoaşte valorile spirituale şi culturale, dar iată că trei oameni reuşesc în vremuri grele din punct de vedere economic (prin atragerea sponsorilor), să sădească în sufletul copiilor mugurul culturii naţionale.